Stresinin Kaynaklarını Fark Et ve Stresinle Başa Çık

Günlük hayatta birçok etkenden kaynaklı stres yaşıyoruz.Her bireyin stresli olması için sebepler vardır.Peki siz hiç stresinizin nedenini araştırıp bunla başa çıkmayı denediniz mi?

Stres, çoğu insanda genel olarak önemli bir şey öncesi görülür.Örneğin bir öğrencinin stres olmasının nedenlerinden biri dersleri ve sınavlarıdır.Yeni anne olmuş bir insanın streslenmesinin sebebi çocuğudur mesela.Ancak bunlarla çoğu insan başa çıkmayı denemek yerine kendi içinden bir sürü şey düşünür ve bunlar genelde olumsuz olduğu için insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ancak olumsuz düşünceler yerine stresin kaynağını bulup onunla başa çıkmak önemlidir çünkü stresin kaynağını anlamak ve onu yönetebilmek, stresle daha etkili bir şekilde başa çıkmayı mümkün kılar. Stresle başa çıkmanın ilk aşaması budur.Bir kişinin başında birden fazla onu olumsuz etkileyebilecek şey olursa o kişinin stres olma olasılığı artar.Mesela sınavları yaklaşan bir öğrenci zaten genel olarak streslidir ancak bunun üzerine bir de aile baskısı gelirse o öğrenci ailesinin baskısı altında kalacak ve ailesini memnun etmek amacıyla o sınavı muhtemelen daha büyük bir dert olarak görecektir, veya maddi durumu çok iyi olmayan bir kadının çocuğunun olduğunu düşünün. O çocuğun sosyal çevresinde gördüğü güzel şeyleri annesinden istemesi büyük olasılıklı bir durumdur.Kadın çocuğunun isteğini karşılamak için kendini strese sokar. Bu durum o annenin sağlığını veya psikolojisini kötü durumda etkileyebilir. Bu yüzden stres yaşadığımız durumlarda durumu çevrenizdeki insanlarla paylaşırsanız onların sizin üzerinizde farkında olmadan baskı kurma olasıklarını en aza indirir. O insanlarla bunu paylaşıp stresle başa çıkabilmeniz için destek istemek doğru bir karar olur çünkü içine atmaktansa biriyle paylaşmak stresle başa çıkmak için daha iyidir.

Olumlu düşünme ve problem çözme becerileri de stresi yönetmede önemli bir rol oynar. Bu nedenle, olaylara daha olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmak, stresle başa çıkmanın en etkili yollarından biridir. Ve sorunları anında çözülmesi gereken büyük bir şey gibi düşünmek yerine küçük adımlarla yavaş yavaş ilerlemek stresinizin  hafiflemesine yardımcı olabilir. Kendinizi bu konuda motive etmek için uzun ve ulaşılması zor hedefler belirlemek yerine kısa vadeli hedefler koyarak, her hedefinizi başardığınızda kendinize minik ödüller koyabilirsiniz. Bu ödüller bir süredir almak istediğiniz veya çok sevdiğiniz şeyler olursa her kısa vadeli hedefinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirirsiniz ve mutlu olursunuz.Mutlu olduğunuz zaman ise stresiniz azalabilir çünkü kötü düşünmek yerine bir sonraki hedefe ulaşıp o hediyeye sahip olmak istersiniz.

(Visited 5 times, 1 visits today)