SPORDA AYRIM

Bilindiği üzere günümüzde çoğu takım sporları kız ve erkek ayrı olarak yapılıyor. Örneğin voleyboldan tutun da futbol, basketbol gibi bilindik sporların maçları bile iki farklı ligde yapılıyor. Bu durum çoğu insanın durumu sorgulamasına yol açıyor ve aynı zamanda ortaya bir sürü farklı fikir ortaya çıkmasını sağlıyor.. Peki ya sizce sporda cinsiyetler ayrılmalı mı yoksa ortak mı olmalı?

Böyle ayırmalarının bir sürü sebebi vardır elbet. Örneğin kadınların kas yoğunlukları erkeklere oranla daha az olduğunu için çoğu sporda ayrılıyorlar. Mesela voleybol maçlarında erkeklerinki daha sert ve keskin oynanırken kızlar oynarken daha yavaş vurulduğu görülür çünkü voleybolda çevikliğin yanı sıra kuvvet, kas da büyük bir önem taşır. Veya basketbolda kadınların vücut dayanıklılığı erkeklere nazaran daha düşük oluğu ve kadın bedeni incinmeye karşı daha hassas olduğu için ayırmaları mantıklı duruyor. Bir başka örnek daha verecek olursak,       jimlastik, bale, dans gibi sporlarda da kadınların daha ön planda bulunduklarını görürüz. Bunun sebebi de kadınların vücutlarının daha estetik olmasıdır.  Aynı zamanda vücudun kas oranı düşük olduğu için kilo oranı daha düşüktür ve kadınlar kendilerini daha kolay hareket ettirebilir veya taşıyabilirler. Yani aslında genele bakıldığı zaman ayırmalarının sebebi çoğu zaman fiziksel yapıya bağlıdır. Tabii ki erkeklerden kaslı kadınlar veya kadınlardan zayıf erkek sporcular var. Fakat bunu genelleme üstüne kurmuşlar çünkü diğer yandan eğer tüm detaylara bakacak olurlarsa çok zaman alacak bir durum. Örneğin, Hacettepe’nin Spor Bilimleri Dergisinde bu konu hakkında yayınlanan bir makalede araştırma sonucu şu bulguya değinilmiştir. ” erkeğe ait olarak tanımlanan alanlar kadınların varlığı, hem kadın bedeninin hassaslığına hem de alanın erkek egemenliğine karşı
alışkın olmayan bir pratik olarak algılanmaktadır. Kadın sporcular sık sık özellikle çevrelerindeki erkekler tarafından güç ispatına dayalı kıyaslamalarla karşılaşmaktadırlar. Bu bağlamda erkeklerin, kadınları daha zayıf, güçsüz gördükleri ve bir kadının bir erkeği yenemeyeceği düşüncesiyle yaklaştıkları dile getirilmiştir. Erkeklerin, hemen her fırsatta kadın sporcularla (bilardo, boks, güreş ve futbolda) maç yapmak istedikleri vurgulanmış, kaybetme durumunda ise bunu hazmedemeyip sinirlendikleri ortaya çıkmıştır.” Yani aslında bakarsak bu düşüncelerin ve fikirlerin oluşma nedenleri toplumsal eşitliğe ve geçmişe de dayanmaktadır. Çok eskiden gelen bu ayrımcılık bir tek sporda değil her konuda zaten ayrılmakta ve hala bu durumun önüne geçememekteyiz.

Sonuç olarak bunun iyi yanı ortalamaya göre sporcuları kademelere ayırarak yarıştırmak iyi bir durum fakat kötü yanı ise bu olayı bazı insanlar bahane olarak günlük hayatın her bir yerinde kullanıyorlar ki bu kesinlikle önüne geçmek istediğimiz fakat geçemediğimiz bir engel. İnsan bilincinin her geçen yıl arttığı düşünülen bir dünyada hala bunları tartışıyor olmak ise çok ayrı bir sorun açıkçası.

 

சில்லி பாய்ண்ட்….!! – Awareness Society of Pungudutivu People.Switzerland

 

(Visited 21 times, 1 visits today)