İnsanlık tarihi boyunca devam eden ve edecek olan şeydir sanat. İnsanlar onu yaşatırsa onun ardı kesilmez yani bizlere insanlara bağlı sanatın ellerimizden kayıp gitmesi veya sonlanması. Tabii ki istemez kimse sanat sonlansın fakat bu döngü böyle devam ederse kaçınılmaz sonumuz yani sanatın sonu bir nevi insanlığın sonunun çok iyi biteceği söylenemez . Ondan kurtulmaya çalışan insanlar da var belki de hayatında hiçbir sanat eserinin keyfini sürememiş olmasındandır bu kinleri…Onlar sanat eserlerinin güçlerini hafife alsalar da bir değişiklik olmaz demeyi çok isterdim lakin günümüz şartları altında bu hiç mümkün değil.
Plaklar neden bu kadar pahalıydı ? Çünkü onlar bir plaktı sanat eseriydi. Eserin kelime anlamına baktığımızda özel olan nadide olan anlamını görürüz . Plakların içindekilerde sanat eserleriydi . O zamanda az vardı şimdide az var kalitesinden asla ödün vermeyen bir eserdir plak hafife alınsa da günümüz şartları altında sanat eseri olarak nitelendirilen şeylerin bile kat kat daha fazlasıdır . Hani derler ‘ölüsü bile yeter’ evet bu lafın anlamı bu olsa gerek. Neden ben 3TL verip bir şarkı satın alabiliyorum diyenler kadar ne güzel işte 3TL diyenlerde var . Bu olaya iki bakış açısıyla bakmak mümkün. Dedelerimizin sözlerinde çok kullandığı bir demeç olan ‘bizim zamanımızda böyle değildi ‘ lafı evet işte 3TL ile eser satın alınmaz diyen kısım gerçek eserleri görmüş kısımdır. Zaten eğer o esere verdiği emeğe az para biçip onlarca klonluyorsa o sanatçıda eser çıkardığından emin değildir. Emek eskiden ortaya atılan eserlere verilen şey idi . Para hırsı ise günümüzde az bir kesim hariç diğer ben sanatçıyım diye kendini tanıtan insanların sahip olduğu bir özelliktir. Eski yıllara dönersek herkes o yıllarda ki sanatçıların hepsini tanır çünkü az sayıda ve öz bir şekilde kalıp koruyorlardı kitlesini ama günümüzde bir müzik uygulamasına girdiğin zaman karşına çıkacak tonlarca müzik var . Hangisinin kaliteli olduğunu anlamak hele ki o kadar parçanın içinden aramaya kalkışmak zaman kaybından başka bir şey olmaz.
Piyasanın acı bir oyunudur bu. Nasrettin Hoca’nın da dediği gibi ‘Parayı veren düdüğü çalar’ artık herkes bir şekilde parçasını eserini piyasaya sürüyor ama keşke o düdüğü biraz güzel çalsalar da hiç değilse mazi bir miktar canlansa kulaklarımızda ve gözlerimizde . Artık eskisi gibi olmayacağı çok aşikar. Bu kadar kalitesiz eserin arasından kalitelilerini bulmak mümkün değil.
Sözde Sanat Eseri
(Visited 34 times, 1 visits today)