Dünya popülasyonunun yüzde 60’ından fazlası, ortalama 5 milyar kişi, sosyal medya kullanıyor. Sosyal medya aracılığıyla dünyanın bir ucunda olan olaylardan sadece dakikalar içeresinde bilgi sahibi olabiliyoruz. Sosyal medya platformları sayesinde bilgiye daha hızlı ve kolay bir şekilde erişebiliyoruz lakin sosyal medya avantajlarıyla beraber dezavantajlar da kapsıyor.
Sosyal medya sayesinde öğrenmek istediğimiz her konuya sadece dakikalar içeresinde ulaşabiliyoruz. Sosyal medya, günlük hayatımızda, en sık karşılaştığımız problemlerden biri olan zaman yetersizliğini azaltmakta yardımcı oluyor. Ulaşmak istediğimiz bilginin, gündemin veya haberin dünyadaki konumunun bize 3733 km veya 1463 km uzaklığında olması ihtimalini kapsamasına rağmen öğrenmek istediklerimize ulaşma süremiz birkaç dakikayı aşmıyor. Sosyal medya platformlarının sağladığı bu avantaj, kısa süre altında değişkenlik gösteren konular için büyük önem taşıyor. Bu önemli konular doğal afetler, ekonomi, gibi başlıkları da kapsıyor.
Buna ek olarak, sosyal medya sayesinde farklı kültürlerden insanlar ile kolaylıkla iletişim kurabiliyor ve küresel olaylar hakkında olan farkındalığımızı arttırabiliyoruz. Bizim ülkemizin dışındaki gündemlerden haberdar olarak, olaylara olan bakış açımızı ve empati becerilerimizi geliştirebiliyoruz.
Sosyal medyanın hayatımıza olan katkılarının yanı sıra zararları da vardır. Sosyal medyada, istediğimiz bilgilere kolaylıkla ve hızlı bir şekilde ulaşabildiğimiz reddedilemez bir gerçektir ancak edindiğimiz bu bilgilerin gerçeklik ve güvenirliğinin kesinliğinden emin olamayız. Öğrendiğimiz bilgilerin veya gündemlerin subjektif, taraflı veya sahte olabilme ihtimalleri vardır. Sosyal medya aracılığıyla bir bilgi edinirken dikkatli olmalıyız, yanlış bir bilgi yayabiliriz.
Sosyal medya kullanırken, sosyal medyayı amacı dışı kullanan insanlarla karşılaşabiliriz. Bizim bilgilerimize, şifrelerimize veya benzeri kişisel bilgilerimize ulaşmaya çalışan kullanıcılar da olabilir. Bu tarz engeller sosyal medyayı verimli bir şekilde kullanmamıza engel olabilir. Sosyal medya platformlarını kullanan kullanıcıların dürüstlüğünden her zaman kesin bir şekilde emin olamayız. Kullanıcılar üzerinden eriştiğimiz bilgi, haber ve benzeri konulara hemen inanmamalıyız, farklı kaynaklardan da araştırmalıyız. Öğrendiğimiz bilgilerin tümünü sorgulamalıyız, güvendiğimiz kaynaklar ve makaleler sayesinde kesinliğini teyit etmeliyiz.
Sosyal medyaya bağlı kalmamalıyız, bilgi araştırırken kitaplardan da faydalanmalıyız. Uzun süreli sosyal medya platformlarının kullanımı hem fiziksel sağlık hem de akıl sağlığı için büyük riskler içermektedir. Sıklıkla ve uzun saatler boyunca dijital bir ekrana bakmak göz sağlığı gibi problemler yol açmaktadır. Buna ek olarak yüz yüze iletişimin eksikliği akıl sağlığımızı negatif açıdan etkileyebilir.
Sonuç olarak, sosyal medyanın artıları olduğu gibi eksileri de mevcut. Sosyal medya bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmamızı sağlıyor lakin kolaylıkla ulaştığımız bilgiler her zaman doğru olmayabiliyor. Sosyal medya platformlarının aracılığıyla edindiğimiz haberler, bilgiler ve benzeri konular çoğu zaman güvenilir olmuyor ve bu durum yanlış bilgi yaymamıza ve öğrenmemize sebep olabiliyor. Sosyal medyanın kullanıcılarının hepsi dürüst olmayabiliyor, sosyal medya kullanırken dikkatli olmamız gerekiyor. Sosyal medyanın hayatımızda olan rolü büyük. Fakat sosyal medyayı bilgi edinmek yerine zaman geçirmek amacıyla kullanmak daha verimli olabilir.