Sosyal Medyanın İki Yüzü

Sosyal medya günümüzde en önemli iletişim araçlarından biri haline gelmiştir. Bu platformlar sayesinde artık dünyanın dört bir yanında olan olaylara hızla erişim sağlayabiliyoruz. Bu durumun en yararlı yanı insanları bilgilendirme sürecinin hızlandırılmasıdır. Mesela: doğal afetler, savaşlar ve salgın hastalıklar gibi olaylar anında bu platformlar üzerinden duyurulmakta ve bu sayede yardıma ihtiyacı olanlara daha kısa sürede yardım sağlanabilmektedir.

Ek olarak sosyal medya birçok toplumun birbiri ile etkileşime geçmesini sağlayan eşsiz bir kaynaktır. İnsanlar daha önce görmedikleri, gitmedikleri ve hatta duymadıkları yerler ile karşılaşıyorken oraların kültürleri ile de tanışıyorlar. İnsanların bu farklılıkları görmesiyle onlarda daha geniş bir bakış açısı oluşuyor ve sosyal medyanın sağladığı bu kültürel kazanç insanlarda empati yeteneğinin de oluşmasını sağlıyor. İnsanların hayatlarına olan bu duyarlılığın artması sesini duyurmak isteyen herkese de bir dayanak sağlıyor aslında. Özellikle sosyal adalet hareketleri sosyal medya sayesinde daha can alıcı noktalara gelebiliyor ve toplumsal olarak gerekli değişimlere katkıda bulunabiliyor.

Özetle sosyal dünyayı daha yakından takip etme, medya bilgiye kolay ve hızlı ulaşım imkanı, kültürel gelişme, toplumsal duyarlılığı artırma ve toplumu harekete geçirmeye yarıyor. Bu durum hem bireyler hem de toplumlar için olumlu sonuç doğurabiliyor.

Sosyal medyanın sebep olduğu bu sosyal medya akışı aynı zamanda istenmeyen sonuçlar da doğurabiliyor. Bunların başında bilgi kirliliği geliyor. Artık günümüzde kontrol dışına çıkmış bu platform herkesin düşüncelerini paylaştığı bir ortam haline gelmiştir. Bu durum yalan ve yanlış bilgilerin ayırt edilmesini zorlaştırırken aynı zamanda daha çok yayılması için de ortam sağlayabilir. Özellikle kriz anlarında, yayılmış yanıltıcı bilgiler büyük problemlere yol açabilir.

İstenmeyen sonuçlar arasına toplumsal veya bireysel kötü bir amaç uğruna yapılan manipülasyonlar da girebilir. Sıklıkla siyasi ve sosyal olaylarda, bir grup ya da birey bu platformlarda gerçeği çarpıtarak kamuoyunu etkileyebilir. Bu da toplumlar içindeki kutuplaşmalara, bireyler veya toplumlar arası güven zedelenmelerine vb. birçok olaya yol açabilir.

Sonuç olarak sosyal medya olumlu veya olumsuz birçok sonuca yol açabilir. Danah Boyd’un da dediği gibi ‘’Sosyal medya, anlık bilgi yayılımında devrim yarattı ama bu bilginin doğruluğunu sorgulamayı da gerektiriyor‘’. Önemli olan aradaki dengeyi sağlayabilmektir. Mesela bilgiye kolay erişim sağlanması, bireylerdeki ve toplumlardaki duyarlılığı artırırken, aynı zamanda ulaşılan bilgiler konusunda dikkat edilmesi gerektiğini de göstermektedir. Bu dengeyi sağlamak için bireylerin bu platformlarda aldıkları bilgilere eleştirel bir gözle yaklaşmaları ve aldıkları bilgileri değerlendirmeleri gerekmektedir.

(Visited 2 times, 1 visits today)