Sosyal Medya ve Geleneksel Medyanın Toplum Üzerindeki Etkisi

Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte, geleneksel medyanın mı yoksa sosyal medyanın mı daha güvenli ve etkili olduğu sorusu giderek daha önemli hale geldi. Bir tarafta, yazılı ve görsel gazetecilik gibi geleneksel medya genellikle profesyonel kuruluşlar tarafından düzenlenir ve izlenirken, sosyal medya büyük ölçüde düzenlenmez ve çoğunlukla yanlış bilgi, nefret söylemi ve diğer zararlı içerikleri yaymak için kullanılabilir. Öte yandan, geleneksel medya kuruluşları önyargıları ve hedef kitleye ulaşma konusundaki sınırlı kapsamları nedeniyle eleştirilirken, sosyal medyanın bilgi dağıtımını demokratikleştirme ve geleneksel olarak dışlananlara ses verme potansiyeli var.

Geleneksel medyanın bir avantajı katı standartlara ve inceleme süreçlerine tabi tutulmasıdır. Geleneksel medya kuruluşları tarafından yayınlanan içerik genellikle yayınlanmadan önce kontrol edilir, incelenir ve düzenlenir; bu da yanlış bilgilerin ve kötü niyetli içeriğin yayılmasını azaltmaya yardımcı olur. Üstelik geleneksel medya kuruluşları meslek kuruluşları tarafından sorumlu tutulmakta ve yasaya göre değerlendirilmektedir; bu da yayınladıkları bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlar.

Buna karşılık, sosyal medya büyük ölçüde düzenlemez ve sahte haberler, nefret söylemi ve çevrimiçi taciz gibi zararlı içerikleri yaymak için kullanılabilir. Sosyal medya platformları çoğu zaman kendi platformlarında yayınlanan içeriğin tamamını izlemek ve denetlemek konusunda isteksiz veya yetersiz kalıyor, bu da paylaşılan bilgilerin doğruluğu ve uygunluğu konusunda önemli sorunlara yol açıyor. Ek olarak, sosyal medya platformlarının anonimliği ve gözetim eksikliği, zararlı içeriğin sonuçsuz bir şekilde yayılmasına yol açarak burayı birçok kullanıcı için tehlikeli bir ortam haline getirebilir.

Geleneksel medya önyargılı olduğu ve çeşitlilikten yoksun olduğu için de eleştirilere maruz kalabiliyor. Tarihsel olarak, geleneksel medya genellikle beyaz, erkek ve orta sınıf bakış açılarının hakimiyetinde olmuştur ve çoğu zaman ötekileştirilmiş toplulukların bakış açılarını doğru bir şekilde temsil etmekte başarısız olmuştur. Bu önyargı, medyada belirli grupların yeterince temsil edilmemesine veya yanlış temsil edilmesine yol açabilir ve bu da söz konusu topluluklara zarar verebilir.

Buna karşılık Facebook, Twitter, Instagram gibi insanların düşüncelerini rahatlıkla ifade edebildiği sosyal medya platformları, bilginin dağıtımını demokratikleştirme ve ötekileştirilmiş topluluklara ses verme potansiyeline sahiptir. Sosyal medya, bireylerin ve toplulukların bakış açılarını ve hikayelerini daha geniş bir izleyici kitlesiyle paylaşmalarına olanak tanıyarak, geleneksel medyanın önyargılarına meydan okumaya ve geleneksel medya kuruluşlarından dışlananlara ses vermeye yardımcı olabilir. Ek olarak, sosyal medya, her kökenden bireylerin bakış açılarını ve hikayelerini paylaşabilmesi nedeniyle medyada daha çeşitli ve kapsayıcı bir temsilci olanak sağlayabilir.

Sonuç olarak ikisininde güvenilir ve etkili yönleri olmasına rağmen kötü niyetli kişilerin kullanımı sonucu yanlı haberler ve yanlış bilgiler yayılabilir; bu da kullanıcıların düşüncelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Sosyal medya ve geleneksel medyanın denetimi önemli olduğu kadar kullanıcıların bilinçliliği de önemlidir.

Will traditional media cease to exist? – Digital Media, Society, and Culture

(Visited 8 times, 1 visits today)