SOSYAL MEDYA İLE HIZLI YAYILAN HABERLER VE OLUMLU/OLUMSUZ ETKİLERİ

 

  Bir gün annemle sohbet ederken bana eski fotoğraf albümlerimizi gösterdi. Eskiden insanların fotoğraf makineleri ile çektikleri fotoğrafları, ilerde hatıra olsun diye fotoğrafları bastırarak albümlerde saklayarak; çocuklarına, akrabalarına gösterdiklerini anlattı.

   Şimdi ise instagram vb. sosyal medya platformlarında, anlık çektikleri fotoğrafları paylaşarak yurt dışında yaşayan akrabalarının, dostlarının  görmesini sağlamaktalar. Mutlu bir olay yaşanınca, o anıyı ölümsüzleştiren fotoğrafları, aynı dakikalarda bile diğer akrabaları ve sevdikleri ile paylaşabilmekteler.

   Güzel şeyler, güzel fotoğraflar, güzel haberler sosyal medya sayesinde sevdiklerimize çok hızlı bir şekilde ulaşarak hayatımıza mutluluk ve güzellik katmaktaysa da; kötü haberlerin, fotoğrafların ya da yalan haberlerin aynı hızda paylaşılmasının psikolojik, sosyolojik vb. açılardan bir çok zararları da olmaktadır.

2020 yılının Mart ayında başlayan pandemi sürecinde televizyondan izlediğimiz haberler kısıtlı olduğu için sosyal medyadan daha çok haberdar olduk. Çin’de başlayan pandemi ile ilgili her türlü haber hızla tüm dünyada aynı anda sosyal medyada herkesin bilgi sahibi olmasını sağladı. Alınan tedbirler ve yapılması gerekenler yönünden hızlı bir bilgi paylaşımı olması bizim de o tedbirleri alabilmemize yardımcı olduğu için olumlu oldu. Ancak sazı olumsuz ve yanlış bilgi paylaşımları da henüz bizde yaşanıp yaşanmayacağı belli olmayan konularda kaygı seviyemizi yükselterek olumsuz olarak etkilenmemize sebep oldu.

Yine sosyal medya aracılığıyla birçok konuda hızlı haber aldığımız için bir konu hakkında araştırarak bilgi sahibi olmak, gazetede okumak gibi güzel özellikleri azaltmaktadır.

  HÜSEYİN ERDEM ŞAMLI HZ.D     Haberlerin hızlı ulaşması, bizi ilgilendirmeyen bir çok gereksiz haberlerin de bizim hafızamızda yer kaplamasına, gereksiz şeylere kafa yormamıza sebep olarak, bizim için daha faydalı bilgilerle ilgilenmemize, onlara zaman ayırmamıza engel olmaktadır. Sosyal medya ile hızlı bilgi akışı olmasının olumlu yönleri de elbette vardır. Bilinçli insanlar tarafından yapılan, insanlığa faydalı, aydınlanma sağlayan hareketler, bize hızla ulaşarak bilinçlenmemizi ve aydınlanmamızı sağlar. Örneğin, çevreyle ilgili, hayvanları korumayla ilgili ya da hasta bir çocuğun tedavisi ile ilgili başlatılan kampanyaların hızla yayılması bir çok insanın da bu güzel hareketlere katılarak daha büyük bir fayda oluşmasını sağlar.

   Sonuç olarak; sosyal medyanın kullanılmasında, hayatımızdaki diğer her konuda olduğu gibi, bilinç ve iyi niyetli kullanıldığı zaman faydalı şeyler olurken, bilinçsiz ve kötü niyetli kullanıldığı zaman zararlı şeyler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hepimizin ilk önce bilinçlenerek, doğru şekilde sosyal medyayı kullanmayı ögrenmemiz ve her paylaşılanlara inanmak yerine iyice araştırmamız gerekmektedir

(Visited 2 times, 1 visits today)