Sosyal medya aracılığıyla dünyada yaşanan tüm olaylardan anında haberdar olabiliyoruz. İnsanlar saniyeler içerisinde limitsiz bir şekile uzak yerlerde neler yaşandığını öğrenebiliyor. Örneğin bir doğal afet veya bir siyası gelişmenin haberi tek tuşla elimizin altında oluyor. Bu şekilde insanlar sürekli yeni bilgi edinmiş ve toplumsal olaylar ile etkileşim içinde oluyor. Ayrıca yeni düşünce biçimler, farklı eleştiriler ile etkileşim içinde bulunma şansına sahip oluyor. Böylece sosyal medya sayesinde insanlar dünya ile daha yakın bir bağ kurabilme imkanı buluyor. Herkesin kendi sesini duyurabileceği bu platformlar, bilgi alışverişini hızlandırarak toplumsal bilinci artırıyor.
Geçmişe kıyasla yeni ve doğru bilgiye erişmek büyük ölçüde farklılaştı. Bilgi kaynağı olarak kitapları kullanmak çok zaman alıcıyken artık saniyeler içerisinde her sorunun cevabına ulaşmak mümkün. Tek amacı haber kaynağı sağlamak olmayan sosyal medya aynı zamanda kişiler arası bir etkileşim merkezi olarak da önemli rol oynamaktadır. İnsanlar arası iletişim ve etkileşimi güçlendirerek bir eğlence kaynağı olmanın dışında çok uzaklardaki insanların bile neler yaşadığını veya başka bir kıtada olan olayları bile paylaşmak ve bilgi alışverişini sağlamakta sosyal medyanın önemi büyüktür.
Sosyal medya limitleri sıfırlayan bir platformdur. Normal hayatta sesini duyuramayan insanlar sosyal medya aracılığıyla uzaklardan yardım isteyebilir hale geldiler. Eskiden kendi ülkemizde yaşanan olayları bile öğrenmekte çok zorluk çekiyorduk şimdi ise her hangi bir yardım çağırısına sadece tek tuş uzaktayız. İnsanlar kayboldukları veya başlarına bir şey geldiği zaman sosyal medyadan yararlanılabiliyor, dünyada yaşanan trajik haberleden anında haberdar olabiliyor. İnsanlar haklarını özgürlüklerini daha net bir şekilde kavrayabiliyor. Yeni yaşam, düşünce, yaşayış tarzlarını öğrenmekle kalmayıp kendi seslerini de duyurabiliyor.
Ancak sosyal medya kadar büyük bir platformun kusurları olmamasını beklemek imkansızdır. Hızlı bilgi akışına sahip olan medya doğrunun yanında yanlış bilgiyi de paylaşmakta. Yanıltıcı içerikler hızlıca dolaşabilmekte. İnsanlara karşı iftira atmak veya manipüle etmek de çok kolaylaşmış halde. Kamuoyunu yanıltma riski de çok yüksek derecede artmakta.
Yaşanan sürekli kötü ve insanı demotive eden bilgiler ile yüz yüze kalmak kimi insanlarda depresyon, kaygı ve güven problemleri oluşturabilmekte. Bunun dışında yüz yüze etkileşimi azaltıp insanları eve tıkayıp asosyelleşmeyi de arttırabilir.
Sosyal medyada hızlı bilgi akışının başka bir kötü sonucuda insanların odaklanma sürelerinin gittikçe azalması ve kısa süreli şeyler dışında hiç bir şeye odağını verememesidir. Çünkü sürekli yeni bilgiyle karşılaşan beyin bir konuya odaklanmak istemez.
Sonuç olarak insanların kendilerini yansıtmak içinde kullanabileceği sosyal medya, hızlı bilgi akış kaynağı olup insanların refah seviyesini yükseltebilecekken yanlış bilgiyle manipüle de edebilir.