Sosyal Medya: Doğru Yolda mıyız?

Sosyal medya sayesinde bugün dünyada herkes bir uçtan öbür uca kadar birbirinden haberdar olabiliyor. Bu küresel etkileşim günlük hayatımıza büyük ölçüde bir yansıma gösteriyor. Neredeyse tüm küresel şirketlerden tutun sınıfımızdaki öğrencilere kadar dünyanın yaklaşık yüzde 62’si herhangi bir sosyal medya uygulamasında etkileşim yaptı. Sosyal medyanın küresel çaptaki önemi tartışılmaz şekilde büyüktür. Siyasi manipülasyonlar, gündemler, durum bildirimi, iletişim, popüler kültür videoları, bilgilendirici videolar ve dahası. Hatta sosyal medya bazıları için bir nevi yaşam tarzı olmuş durumda. Bunun en büyük sebebi sosyal medyanın her türden insana hitap edebilme gücüdür. Komik kedi videoları izleyenlerden Türk tarihini araştıranlara kadar herkes için bir yer vardır. Sosyal medya sosyal bir canlı topluluğu için kaçınılmaz bir icat ve bir bakımdan nimettir. Bu dünyayı değiştiren buluşun da kendi içinde bazı soru işaretleri ve çelişkileri vardır.

Sosyal medyanın günümüz toplumumuza olumlu katkısı katiyen inkâr edilemezdir. Tarih boyunca sosyalleşerek hayatta kalan bir topluluğun zorunlu bir icadı olarak görürüm. İnsan ırkı iletişim ve bilgi aktarımı ile genişletmiştir kendi ırkını. Sosyal medya da bunun dışa vurumudur, sosyal ağlar insanın bu ihtiyacını kat kat hızlandırmıştır. İnsanların en verimli şekilde birbirleriyle iletişimde bulunması, durum bildirebilmesi ve bilgi aktarımında bulunabilmesi insan uygarlığını her yönünden geliştirmiştir. Haliyle herhangi bir bireyin bir konu hakkında araştırabilmesi o bireyin topluma kazandırılmasını sağlamış ve daha yüksek mertebelere getirmiştir. Bu da haliyle topluma olumlu bir katkı sağlamıştır. Ayrıca bu olay araştırmaların da önünü açmıştır. Bilgiye aç insanlar araştırmacıların sonuçlarını internetten çok çok kolay bir şekilde görüntüleyebilir, karşılığında da araştırmacılar belli bir miktar tık oranı kazanır. Uygulamaya bağlı olarak da araştırmacı ya da bilgiyi dağıtan şahıs reklamlardan ek gelir elde edebilir, bu da beynin ödül sistemiyle birebir örtüşür. Sosyal medyanın insan ihtiyaçlarına hizmet eden ve tartışmalı bir yönü daha var: Dopamin ihtiyacını karşılama ve internet kültürü. Dopamin insanların mutluluk hormonudur ve karşı konulamaz bir şeydir. Dopamin bağımlılık yapabilir, tembelliğe sebep olabilir. Arkadaşlarımızın attığı hikâyelere bakmayı ele alalım. İnsanın sosyal ihtiyacı karşılanır ve doğal olarak hormon salgılatır. Ama onun sana (muhtemelen) herhangi bir kazancı yoktur, insan ırkına da. İşte asıl sorun da burada başlıyor. İnternet gerçekten de bağımlılık yapabilir hatta daha kötüsü de olabilir. Çevrimiçi ortamlarda bazı istenmeyen insanlar dolaşabilir. Bu insanların büyük bir kısmı hayatta kaybetmiş, geleceği parlak olmayan leş insanlardan oluşur. Bu insanlar çevrimiçi olarak zorbalık yaparlar, ırkçılık ve daha konuşulmayacak birçok eylem gerçekleştirirler. Neredeyse her ebeveynin aklında kalan bu sorun birçok çocuğun internete erişimini de engeller. Burada asıl yapılması gereken şey, interneti yasaklamak değildir; bilinçli internet kullanımını teşvik etmektir. Çocuğun yaşına göre internet süresi ve uygulamaları kısıtlanabilir. İnternetin başka önemli bir yönü de internet kültürüdür. Evet, bildiğiniz internetin kendi kültürü vardır. İnternet kültürü; çeşitli oyunları, aktiviteleri, insanların fikirleri ve bilgileri, çeşitli metaforlar ve en önemlisi “İnternet memleri”ni kapsar. Çok geniş bir alana yayılır ve belli bir konusu yoktur, popüler kültürden etkilenmiştir. Fakat insanlık için yararı tartışılır. İnternet kültürü bazı yönlerinden olumluyken çoğu yönlerinden etkisi yoktur. Fakat bazı yönleri vardır ki insanlık için olumsuz olabilir. İnternetin herhangi bir şekilde olumlu ya da olumsuz yöne doğru kararlı bir yönü yoktur, talebe ve kişinin ilgisine göre şekillenir.

Her ne kadar birçok olumsuz yönü olsa da sosyal mecralar insanlık için kaçınılmaz ve gerekli bir basamaktır, insanın sosyal ihtiyacını karşılar. Dünya ticaretinden tutun da güncel olayların takibi günümüzde sosyal medya tarafından etkilenmiştir. İnternet çok derin bir konudur ve üzerinde hala tartışılıyor, fakat benim fikrim internetin olumlu bir etki bıraktığıdır ve bunu değiştirmenin mümkün olmadığıdır.

(Visited 3 times, 1 visits today)