Sosyal Medya Nedir ?
Sosyal medya günümüzde toplumun haberleşip, bilgi edinebildiği, bazı mevzularda insanların ortak hareket etmeyi sağladığı, tartışmaya olanak sağlandığı, farklı kullanıcılar veya kullanıcı grupları tarafından oluşturulan içeriklerin (resim, ses, video, makale vs ), çeşitli haberlerin, yazışmaların geniş kitlelere eş zamanlı olarak ulaştırıldığı iletişim platformlarının genel adıdır.
Ülkemizde Sosyal Medya Kullanımı Hakkında Düşündüklerim
Günümüzde hemen hemen herkeste bir İnstagram, Facebook ya da Twitter hesabı vardır. Gün geçtikçe bir sürü yeni sosyal ağ piyasaya çıkmakta. Açıkçası ben bu sosyal ağların gereğinden fazla ve yersiz kullanıldığını düşünüyorum. Örneğin İnstagram. Ben bu program ilk çıktığında sadece bir resim uygulaması sanıyordum ama kimin profiline baktıysam yediği ya da içtiği yiyecekleri paylaştığını görüyorum. Genelleme olarak algılamayın elbette normal ve ”kararında” kullananlar da var. Söylemek istediğim, bu sosyal ağlar bunlar için kullanılmamalı. Şimdi baktığımızda Twitter yüzünden birçok kişinin başı yanmış. Örneğin Gazeteci Tayfun Talipoğlu attığı twitler yüzünden hakkında soruşturma bile başlatılmış ayrıca gündemi bir süreliğine meşgul eden sporcu twitlerini de es geçemeyiz. Peki sadece ünlüler mi? Değil tabii ki. Bunu yapan milyonlarca vatandaşımız var. Bütün bunların yanı sıra birbirleriyle kavga eden sanatçılar mı yoksa ona buna laf atan fenomenler mi dersiniz? Hepsi sosyal medya ağlarında.
Sosyal Medyanın Olumlu Etkileri
Olumlu etkilerini göz önüne alacak olursak, sosyal medya bilgi edinmek için çok güçlü bir ortam, kişisel gelişime en büyük katkıyı sağlayan araçlardan bir tanesi. Bu bağlamda bir çok ansiklopedik bilgiyi elde edebiliyor, makaleler okuyabiliyor görüntü izleyebilme imkanı ile uçsuz bucaksız bir bilgi dağarcığının sınırsız evreninde kendimizi bulabiliyoruz. Çoğu resmi kuruluş veya ticari kuruluşlardaki yazışmaların, bilgilerin, internet üzerinden yapılıp teyit edildiği iş hayatını da bu sosyal dünyaya indirgemiş olması iş hayatını da kolaylaştırmaktadır. Bundan çok değil belki de 10-15 sene önce çalışma yerlerindeki yazışmalar, mektup aracılığıyla yapılıyor ve bu mektupların adrese ulaşması uzun sürebiliyorken şimdi birçok bilginin dakikalar hatta saniyeler içinde alışverişi sağlanabiliyor. Farklı konulardaki bilimsel makalelerin yayımlandığı forumlardan, bloglardan bilgiler edinip eleştiriler yapmak, tartışmaları belli bir seviyede tutmak sosyal medyanın güzel yönlerinden birisi diyebiliriz. Olumlu etkilerini bu şekilde özetlediğimiz sosyal ağın veya medyanın olumsuz etkileri belki de daha fazla göze çarpmakta.
Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri
Olumsuz etkilerinden söz edecek olursak sosyal medya, internete bağımlılık yaratan en büyük etmenlerden. Sosyal medya da fazla vakit geçirmek ailevi bağları koparmakta, dış dünya ile bağlantıyı kesmekte, dışarda olan bitenden bihaber yaşamanın içine sürüklemekte ve dış dünyada asosyal yaşamın iletişim kopukluklarının başlı sebeplerinden biri olmaktadır. Özellikle dış dünyadan kopuşun vermiş olduğu psikolojik sorunların yaygınlığı halk üzerinde gitgide arttığını görebiliriz çevremizde. Sadece bir kareye uzunca bir süre bağlı kalmak dış dünya ile ilişkiyi koparır elbette ve bunun sonucunda yabancılaştığımız bir dış dünya algısı oluşmuş olur. Bu yabancılaştırdığmız dünyanın etkileri sonucunda depresyon, anksiyete bozuklukları gibi sonuçlar kaçınılmaz oluyor.
Kaynakça:
- https://beyn.org/sosyal-aglarin-insanlar-uzerindeki-etkileri/
- http://www.fibersohbet.net/sosyal-medyanin-insan-hayatindaki-etkileri.html
Okuduğunuz için teşekkür ederim.