Sosyal Medya Aracılığıyla Bilginin Yayılımı

   Sosyal medya, dünya genelinde kullanılan bir iletişim ağıdır. Günümüzde, bazı kısıtlamalar haricinde, herkesin her an sosyal medyada içerik tüketmeye ve üretmeye erişimi vardır. Bu erişim bazen olumlu, bazense olumsuz durumlara yol açar. 

   Belirttiğim gibi, neredeyse herkesin sosyal medyada içerik üretme özgürlüğü vardır. Bu durum, zaman zaman kişilerin suistimaline uğrayabilir. Kötü niyetli kişiler, olanakları olumsuz yönde, yalan haber yayma gibi amaçlarla kullanabilir. Bu yalan haberler; sorgulamayan, henüz doğru ve yanlışı ayırt edemeyen kişiler tarafından yayılmaya devam eder. Her ne kadar birçok uygulamanın yaş sınırı olsa da bu yaş sınırı çoğu zaman, özellikle ebeveynin ihmalinden dolayı, önemsenmez. Henüz doğru ve yanlışı ayırt edemeyen kişilerin çoğunluğunu doğal olarak çocuklar oluşturduğu için, bu ihmalkarlık birçok yalan haberlerin yayılmasına yardımcı olur. Yalan haberlerin dünya genelinde anında bu kadar hızlı yayılması, sosyal medyanın bize sunduğu anlık iletişimin olumsuz yönlerindendir.

   Bir diğer bakış açısından, bir bilgiye hızlı bir şekilde sosyal medya platformları aracılığıyla ulaşan; sorgulayan ve doğru ile yanlışı ayırt edebilen biri kendini ulaştığı bilgiler sayesinde geliştirebilir, kişi bu bilgiyi olumlu bir şekilde kullanabilir. Örneğin, olayı günlük hayatıyla kıyaslayıp, günlük konuşmalarında, yazılarında vs. olayı bir örnek olarak kullanabilir. Ayrıca sosyal medya üzerinden bilgiye erişimin bu kadar kolay olması, kişilere çağ dışı kalmış ansiklopedi gibi zor ve zaman isteyen araştırma yolları yerine daha iyi bi seçenek sunar. Kişi böylece daha az zaman kaybeder ve zamanını daha verimli kullanabilir. 

   Ayrıca, bir olayın daha hızlı yayılmasına bağlı olarak toplumda farkındalık da daha hızlı oluşur. Böylece, eğer ki durum protesto edilecekse daha çok kişi tarafından bu protesto daha hızlı edilir ve oluşan kamuoyuna bağlı olarak elbette bu protestonun bir karşılığı alınır. Bu durumun örneklerini sık sık görürüz. Örneğin, son zamanlarda ortaya atılan birtakım iddialar sonucu Beyoncé ve birçok tanınmış kişi linç edildi. Sosyal medya platformları olmasaydı, bu olayın bilinmesi ve bu olaya karşı çıkılması elbette çok uzun süre alacaktı; belki de televizyonlardan bekleyeceğimiz bu olay, yayınlanmayacaktı bile. 

   Özetlemek gerekirse, bilgiye aynı anda ulaşmanın hem olumlu hem de olumsuz yanları var. Kendi düşüncelerimce, olumlu yanları olumsuz yanlarına daha ağır basıyor. Çünkü, olumsuz yanları kişinin bilinçliliği ile ortadan kalkabilir ve ben sosyal medya platformlarını bilinçli kullandığıma inanıyorum; ayrıca olumlu yanlarının da göz ardı edilemeyeceğini savunuyorum.

(Visited 1 times, 1 visits today)