Sosyal Medya Algısı

Günümüzde herkesin ama özellikle kadınların sahip olduğu ideal güzellik algısı insanları tekdüzeleştirmeye yönelten, tek bir güzellik tanımının olduğu düşüncesine yol açmaktadır Kadınların “güzel” görünme mücadelesi tarih boyunca süregelen bir olgudur. Güzellik, göreceli olduğu kadar dönemden döneme, kültürden kültüre değişen bir kavramdır.
Günümüzde her yaz güneş altında saatlerce kalarak, bronzlaştırıcı kremler kullanarak ya da aslında cilt için oldukça zararlı olan solaryumlar aracılığıyla elde edilmeye çalışılan yanık ten; Ortaçağ dönemlerinde fakirlik göstergesiydi. O dönemde dışarıda, tarlada güneş altında çalışanlardan farklı olduğunu gösterebilmek için insanlar mümkün olduğunca açık bir tene sahip olmak için kapalı mekanlarda kalırlardı. Ya da, yiyeceklerin günümüzdeki kadar bol ve ucuz olmadığı yüz yıl öncesinde kilolu olmak sağlık ve zenginlik göstergesiyken, çağımızda zayıf olmak moda haline gelmiştir.
Dönem dönem değişen bu güzellik algısına uyum sağlamak isteyen kadınlar gerek kozmetik ürünleri, gerek kıyafet seçimleri, gerekse de estetik ameliyatlar gibi yöntemler aracılığıyla kendilerini sosyal medyadaki ideal güzelliğe yaklaştırmak için bitmek bilmeyen bir çaba göstermektedirler. Günümüzde güzellik algısı aynı zamanda kadınların sağlıklı olmak kadar önemli olarak gördüğü bir algıdır. Moda kadar olmasa da zaman içinde değişkenlik gösteren bu algı kadının aynadaki görüntüsünü beğenmesinden çok toplumun o görüntüsüne onay vermesinden geçiyor. Bu da insanlarda takıntıya ve psikolojik sorunlara yol açabilmekte. Güzellik takıntısının altında yatan en önemli faktörlerden biri toplumsal olarak yaratılmış güzellik algısı.
 Bunlarda zayıf olma arzusu, ekranda kısa sürede zayıflayan ünlüler ve 0 beden mankenlerin etkisi çok büyük. Günümüzle geçmiş zamanlar arasındaki güzellik algısı oldukça değişmiştir ve bundan sonra da sıkça değişecek gibi görünüyor. Mesela Rönesans döneminde sanatçılar tarafından tasvir edilmiş kadın görünümleri genellikle yuvarlak yüze sahip günümüze göre daha kilolu kadınlardı. Soluk beyaz tenli ve toplu kadınlar Rönesans döneminin güzellik algısına yön vermiştir. Günümüzde is tam tersidir bu ve bunun gibi örnekler toplum beğenilerinin ya da zamanın modasının ve özellikle de sanal platformların insanların güzellik algısını nasıl değiştirebileceğine örneklerdir.
Sosyal medya sadece popüler olan insanların güzelliğini herkese yansıtıp, tüm insanları tekdüzeleştiren bir sosyal ağlar bütünüdür. Güzellik algısına da aynı zaman da etkisi çoktur, ama bu etkiye kapılmak da, bitirmek de bizim elimizde.
(Visited 19 times, 1 visits today)