Sosyal İzolasyon

      Metaverse ,yani arttırılmış sanal gerçeklik ile yapılan sanal dünya insanların çevrimiçi gerçeklik ve artırılmış gerçeklik aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girip iletişim kurabilecekleri sanal bir evrendir ,bu sanal evren sosyal izolasyon açısından faydalara sahip olmakla beraber zararlara da sahiptir.Peki bunlar nelerdir?

   Öncelikle olumlu yönlerinden bahsetmek istiyorum. Metaverse bir bakımdan sosyal izolasyonu azaltabilir. Metaverse, dünyanın her yerinden bireyleri birbirine bağlama, fiziksel engelleri ortadan kaldırma ve insanların bulundukları yerden bağımsız olarak etkileşime girmelerini sağlamayan bir ortamdır. Bu bağlanabilirlik, yakın fiziksel çevrelerinde sosyal ağlara erişimi olmayan bireyler için sosyal izolasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sanal evren içinde, ortak ilgi alanlarına, hobilere veya kimliklere dayalı topluluklar oluşur. Bu, çevrimdışı yaşamlarında kendilerini izole edilmiş veya bulunduğu toluma ait hissetmeyen bireyler arasında bir aidiyet ve yoldaşlık duygusu yaratır. Ayrıca engelli veya hareket sorunları olan bireyler için daha erişilebilir ve fiziksel dünyada zorlayıcı olabilecek sosyal etkinliklere ve etkileşimlere katılmalarına olanak tanıyabilir.

  Bu olumlu yanlarının yanında ,maalesef ki, sosyal izolasyon konusunda yararından çok zararı vardır. Sosyal izolasyon sadece bir teknoloji bağımlığı değildir aksine sosyal izolasyon varolan bir ortamdan ve o ortamda bulunan diğer bireylerden uzak kalmaktır.Herkesin teknolojiye veya internete eşit erişimi yoktur, bu da finansal kısıtlamalar veya teknolojik okuryazarlık eksikliği nedeniyle metaverse katılamayanlar için her gün gelişen bu sanal dünyaya daha çok insanın katılmasıyla birlikte sosyal izolasyonun artmasına sebep olur. Metaverse, fiziksel dünyanın zorluklarından bir kaçış sağlayabilirken, sanal ortamlara aşırı dalmaya ve gerçek dünya ile iletişimi azaltmayakla birlikte, kişinin çevrimiçi ilişkilere ve etkileşimlere yüz yüze ilişkilerden daha fazla öncelik vermesine sebep olur ve bu nedenle sosyal izolasyon artar. Metaverse’de çok fazla vakit geçirmek bireyin sanal gerçeklik ile dünya hayatını karıştırmasına hatta gerçeklikten kopmasına sebep olabilir.Bu da bireyin anlamlı sosyal ilişkiler kurmasını veya gerçek dünyadaki faaliyetlere katılmasını zorlaştırabilir. Metaverse’deki sanal etkileşimler, gerek mimikler olsun gerekse el,kol hareketleri dahil olmak üzere yüz yüze iletişimin zenginliğini sağlayamaz. Bu durum, yalnızca çevrimiçi etkileşim sağlayan bireylerde izolasyon veya yalnızlık hissine yol açabilir.

  Sonuç olarak, metaverse bağlanabilirliği ve topluluk oluşturmayı kolaylaştırarak sosyal izolasyonu hafifletebilir fakat dijital uçurum, dünyadan kaçış ve gerçeklikten kopma gibi zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bu sanal dünyanın geliştirilmesinde ve kullanımında dikkatli olmak kişinin sosyal bağlantılarını azaltmak yerine geliştirmesini sağlayabilir. Yani bu sanal dünyada sosyal izolasyona uğrayıp uğramamak bizim elimizde.

(Visited 8 times, 1 visits today)