Dünya’daki doğal kaynaklar sizce de gittikçe azalmıyor mu? Mesela tatlı su kaynakları, yeşil alanlar, oksijen… Peki bundan elli yıl sonra insanlar bir şişe su için yüzlerce lira verecekler mi? Muhtemelen bu kaynaklar tükendiğinde hemen kampanyalar yapılmaya başlanacaktır. Yokluğunda, varlığını arayacak mıyız?
Yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %97,5’ini suları tuzlu olan deniz ve okyanuslar; %2,5’lik kısmını ise buzullar, yer altı ve yer üstü suları oluşturmaktadır. Tatlı suların yaklaşık %99,7’lik kısmı buzullar ve yer altı sularında bulunmaktadır. Dolayısıyla yeryüzündeki tatlı suların çok az bir kısmı yani %0,3’ü yüzey sularından oluşmaktadır. Şu an içme suyu olarak kullandığımız su oranı çok azaldı, aynı zamanda hayvanların da içtiği su kaynaklarının birçoğu kurudu. Afrika’daki insanların çoğu susuz ve kuyuların açılması için birçok kampanya yapılmasına rağmen çok da işe yaradığı söylenilemez.
Yeşil alanlar, ülkemizdeki hızlı şehirleşme ile neredeyse tükendi. Diğer ülkeler de durum bundan farksız değil. Balta girmemiş ormanlara turizm amacıyla yapılan konaklama yerleri ormanların en büyük düşmanı. Son yıllarda olan orman yangınlarının çoğu hayvanların yaşam alanlarını yok etti. Ayrıca birçoğu öldüğü için ve nesli tükendiği için besin zinciri bozuldu. Bu insanları etkileyecek büyük bir etken. Ağaçlar oksijen ürettiği için tüm canlılar için çok önemli, bu kaçınılmaz bir gerçek. Onların az olması biz dahil çoğu canlının sonu demek. Kimse bunun olmasını istemez bence.
Doğanın ve suyun tükenmesi gibi şimdi başka bir sorunumuz daha var, Coronavirüs. Eminim, karantinada temiz hava almayı hepimiz çok özledik. Dışarı çıkmayı, eskisi gibi kolay dışarı çıkmayı, maske takmamayı… İşte ormanlar azalınca her zaman böyle hissedeceğiz. Belki de temiz hava almak için tatiller olacak. Düşünün, hava almak için para verecek olmamız acı bir durum.
Eminim, insanların çoğu bu kaynakların hiçbirinin biteceğine inanmıyor. Birilerinin onlara kaynakların biteceğini söylemeli. Aynı zamanda Coronavirüs diğer ismiyle COVID-19 için bir aşı bulunmazsa dünya maske kullanımdan ve toplu taşıma yerine özel araçların kullanımından kirliliği artacak bu da bizim sonumuzu getirecek başka bir etken.
Bir şeyin değerini, yokluğunda anlarsınız. Bu sevdiğiniz bir insanın ölümü olur ya da artık hayatınızda olmaması olur. Evcil hayvanınız, su, hava… Bizi biz yapan bir şeyin olmaması ne kadar kötü olur, hiç düşündünüz mü? Bu sorunun cevabını düşünmek bile bir şeyler yapmanıza yeterli bence.
Temiz su için kampanyalar arttırılmalı. Maske kirliliğine bir çözüm bulunmalı. Oteller için ormanları yok edilmemeli. Dünyada birçok sorun var ama bunlar artmaya devam ederse muhtemelen yaşamayacağız veya bu ihtiyaçlarımız için yüklü paralar ödememiz gerekecek. Başka bir gezegen bulunsa bile düzen kurmak asırları alır. Bir şeyin kıymeti, o şeyin yokluğunun çokluğu ile artar. Ne azsa o kıymetlidir, ne uzaksa onu arar insan.