Sonu Bilinmeyen Yolculuğa Küçük Adımlar

Uzay. Sadece bu kelimeyi duyduğumuzda bile aklımıza tonlarca şey geliyor. Uzay kelimesini duyduğumda benim aklıma sonsuzluk gelir hep. Peki ya sonsuzluk sizce de büyüleyici ve soru işaretleriyle dolu bir şey değil mi? Biz insanların beyni bu bilinmezlikleri çözmek için sürekli çalışıyor ve özellikle de günümüzde birçok soru işaretinin cevabını bulunmuş durumda ama geriye dönüp baktığımızda orada hep çok daha fazlası vardır.

2020 Uzay bilimciler için önemli bir yıl oldu

Bu bilinmezlikleri yanıtlamak için pek çok bilim insanı çalışıyor. Özellikle de gelişmiş  ülkeler uzay bilimine büyük bir ilgi gösteriyorlar çünkü insanlığın geleceğinin uzay olduğunu biliyorlar. Bazı insanlar bütün bunları bir kenara koyup gelişmiş ülkeleri bu konuda suçluyorlar. Suçlamaların bir çoğunun doğuş sebebi ise gelişmiş ülkelerin bütçelerinin büyük bir kısmını uzaya harcaması ve fakir ülkelerdeki vatandaşlara yardım etmemesi. Bu insanlar her ne kadar isyanlarında kendilerine göre haklı da olsalar bana göre gelişmiş ülkelerin uzay konusunda bu kadar ilgili olmaları insanlık için çok önemli bir şey. Bu cümlemi şöyle açıklayayım, dünyamızın ömrü git gide tükeniyor bu inkar edilemez bir gerçek. İnsanların geleceği uzayda olacak yani hakkında trilyonlarca bilinmez olan o sonu olmayan yerde. Gelişmiş ülkeler bunun farkına varıp bu soru işaretlerinin en azından bir kaçının cevabını arıyor. Bana kalırsa gayet iyi de ilerliyorlar. Elbette bu sonsuzluğu çözebilmek için bilim adamlarının bir çok şeye ihtiyaçları var ve bunların karşılanması için devletler bütçelerinin çoğunu bu konuya yatırıyor. Ama bu konuyu yoksul ülkelerdeki çaresiz insanların gözünden incelediğimizde onların da haklı olduğu konular var tabii ki. Onlara yardım eli uzatılmalı ve bunu gelişmiş ülkeler yapmalı. Onlara hak vermediğim konu uzay alanındaki gelişmeler son hız devam ederken bu gelişmelerin önünün kesilip uzay alanına yapılan maddi desteğin yoksul ülkelere verilmesine karşıyım. Bu insanlar para desteğiyle en fazla bir ay idare edebilecekken uzay konusundaki gelişmeler onlara ileride çok daha fazla yardımcı olacak. Bu desteklerden bir takımı şunlardır, eğer bilim adamları uzayın derinliklerini az da olsa çözerlerse, yavaş yavaş yıkılan dünyamız tamamen yok olduğunda gidecek başka bir gezegen bulabilecek olmamızdır. Giderek yıkılan dünyamız, çok üzücü ama aynı zamanda bir o kadar da doğru bir tamlama. Değil mi? İşte gelişmiş ülkelerin uzaya bu kadar değer vermesi tam olarak bu tamlama yüzünden.

Bu yazıda anlatmak istediklerimi özetlemem gerekirse uzay sonu bilinmeyen tahmin edilemez bir yerken biz insanlar bu konu hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Öğrenmemiz gereken o kadar çok şey var ki. Gelişmiş ülkeler tüm bunların farkında ve bu konuyu çözebilmek için bu uzay araştırmalarına yüklü miktarda maddi destek veriyorlar bu konuya. Bu konu da bence çok haklılar ama bunun yanı sıra hazinelerindeki paranın çok az bir miktarı bile yoksul ülkelerin karınlarına doyurmaya yeter ve gelişmiş ülkelerde bunu yoksul ülkelere borçlular.

(Visited 55 times, 1 visits today)