Solucanlar omurgasız, yumuşak vücutlu hayvanlardır. İçinde ve dışında hiç bir sert parçası yoktur. Renkleri kırmızımtırak kahverengidir. Tatlı sularda, denizlerde, çamurda ve toprak altında yaşarlar. Vücutlarını uzatıp kısaltarak hareket ederler. Bazı türleri suyun içinde 100 gün yaşayabilirler. Toprak altında yaşayanlar yağmur yağınca yüzeye çıkarlar çünkü toprak altında kalırlarsa içeri giren su onu havasız bırakır ve ölürler. Sürekli karanlıklarda dolaştıkları için gözleri gelişmemiştir. Boyları bir kaç mm’den 4 metreye kadar uzayabilir.
Toprakta çürümüş maddelerle beslenir. Solucanlar 2-6 yıl arası yaşayabilirler. Dünyada 2000 kadar türü vardır.
Solucanlar ikiye kesildiğinden bile iki parçası da yaşar. Solucanın ağzında hiç diş yoktur. Solucanların bir sürü düşmanı vardır ama en büyük düşmanları kuşlar ve kümes hayvanlarıdır. Solucanlar yağmurdan sonra toprağa çıktıkları için kuşlara yem olurlar.
Solucanlar toprak için çok faydalıdır çünkü toprağı yerler ve çürümüş maddeleri yiyorlar. Solucanlar toprakta delik açtığı için, toprağın hava almasını sağlarlar. Solucanlar vücutları sayesinde gündüz ya da gece olduğunu anlarlar.
Solucanlar tıpkı ayılar gibi kış uykusuna yatarlar. Kış gelince kış uykusuna yatarlar ve havalar ısınınca uyanırlar.
Solucanların vücudu hep ıslak gibi nemlidir. Nemsiz kalırsa kurur ve ölürler. Solunumlarını derileri sayesinde yaparlar. Kalpleri ise yoktur.
Solucanlar yumurtalarını toprak altına bırakırlar ve 30 gün sonra da o yumurtalardan yeni yavrular çıkarlar.
Alıntılar:
www.turkcebilgi.com/solucan