Smite


Vuruş hissi olmayan, izometrik kamera açısıyla oynanan oyunlardan hoşlanmıyor musunuz? Dota 2 ve League of Legends gibi Moba’ları kurup kurup ‘abi bana gelmiyor bu oyunlar’ diyerek geri mi kaldırıyorsunuz? Peki Mitolojiye ilgi duyar mısınız? Cevabınız ‘evet’ ise size belki de adını ilk defa duyuyor olduğunuz muhteşem bir oyun getirdim!

Tanrılar Çıldırmış Olmalı

Smite, yapımcılarının da resmi olarak kabul ettiği gibi Dota 2’den esinlenerek hayata geçirilmiş bir Third Person Moba projesi… 2 yıllık beta sürecinin ardından geçtiğimiz aylarda resmi olarak çıkışını yaptı ve her ne kadar henüz pek bilinmese de adı en iyi Moba’lar arasında alıyor. Peki Smite’ı diğer Moba’lardan ayıran ne?

Öncelikle Smite’ta diğer Moba’ların aksine karakterlerimiz pek çoğuna kulak aşinalığımız olan, Hercules, Loki, Ra, Zeus, Isis, Aphrodite gibi mitolojik tanrı ve tanrıçalardan oluşuyor. Yunan (14), Mısır (9), Maya (4), Çin (8), Hint (5), Roma (5) ve İskandinav mitolojisinden (9) olmak üzere seçilebilir toplam 54 tanrı ve tanrıçamız var. 2 haftada bir değişen 5 tanrılık bir rotasyon mevcut ve bu tanrılar masrafsız israfsız seçilebilir durumda… Bunun dışında kalan tanrıları da oyun içi deneyim puanınızla (favor diye geçiyor) açabiliyor veya elinizi cebinize atıp gerçek parayla da satın alabiliyorsunuz.

Oyunda son zamanlarda F2P oynayan herkesi irite eden, uyuz eden, delirten, hatta sinir hastası yapan ‘pay to win’ mantığı olmadığını söyleyeyim başta. Smite’ta favor kazandıkça, gerçek para vermeden alamayacağınız tek şey birkaç tane özel kostüm ve tanrılara özgü ses paketleri… Onların da pek pahalı olduklarını söyleyemem; ses paketleri 200, kostümler de 300 veya 400 gem oluyorlar (600 gem de 15 liraya filan tekabül ediyor.)  “Bastırırım parayı alırım alayını !” diyorsanız da 29.99$ (yok, 30 değil) karşılığında ‘Ultimate God Pack’ adı verilen, çıkmış ve çıkacak olan bütün tanrıları bir kerede elde etmenizi sağlayan zımbırtıyı da satın alabilirsiniz. Bu paketin en güzel yanı daha önceden harcadığınız oyun içi deneyim puanlarınızı size geri iade etmesi. Bu sayede tomarla yeni kostüm de alabiliyorsunuz. Küçük ama zekice bir jest…

Release The Kraken!

Smite’ın üçüncül kişi kamerasıyla oynanması sizi içine daha çabuk çektiği gibi, klasik Moba oynanışının da farklı bir biçimde şekillenmesini sağlıyor. En basitinden arkanızı göremiyor olmanız, haritaya daha az, tanrınızın görüş açısına daha fazla hakim olmanız Moba’ların strateji-aksiyon dengesini neredeyse tamamen aksiyona kaydırıyor. Bu durmak bilmeyen aksiyona bir de skillerin sunduğu görsel şölen eklenince ortalık bayağı bir şenleniyor.

Elbette ki strateji kurmadan, takımınızın yönergelerine uymadan bir Moba’da başarılı olmanız söz konusu olamaz ama  Zeus ile oynarken, oyun gerçekten de Zeus gibi hissetmenizi sağlıyor. Nitekim hem yetenekleri ve görünüşleriyle mitlerine uygun karakterde tasarlanmış olmaları, hem de oyunun temposunun hiç düşmeyişiyle başına bir oturunca saatlerce alıp götürüyor sizi.

Bahsettiğim tüm bu farklılıklarının yanı sıra, oyun temel özellikleriyle tam bir Moba… Minyonların oyuna etkisi olsun, item yapısı ve çeşitliliği olsun, oyun modları olsun ‘yenilik’ diyebileceğimiz pek de bir şey sunmuyor Smite. Oyun modu demişken, Smite’ın can damarı olan ve LoL’deki Classic moduna denk düşen Conquest, 5v5  kapışmaların yaşandığı ve ismiyle müsemma Arena, yine LoL‘deki ARAM moduna denk düşen tek şeritli ve ikişer kuleli Assault modu oyunun üç ana modunu oluşturuyor. Bunun dışında Smite’ı diğer Moba’lardan ayıran ve de birebir kapışmalara imkan veren Joust modu mevcut. Hatta ben bu yazıyı yazarken Arena ve Conquest modunun bir karışımı olan Siegemodu da test sürecine girmiş.

Her Moba’nın olmazsa olmazı olan lig modları 30 Level’dan sonra girilebilir hale geliyor ve  her ay sıralama tablosu sıfırlanıyor.

Hades Detaylarda Gizlidir

“Bir oyunu ne kadar beğendiğim yapmak istediklerini ne kadar yaptığına, bir oyunu ne kadar sevdiğim yüzümde oluşturduğu muzip gülümsemelere bakar.” demişimdir hep. (Bunu silmemek için kendimle ne çok kavga ettim bir bilseniz) İşte Smite o gülümsemeyi sık sık kondurmayı başarıyor yüzünüze. Bir Moba’dan beklenmeyecek kadar sıcak bir yapım çünkü… Bir bakıyorsunuz bir hafta twitter’dan mention yapılarak önerilen bir kostüm ertesi hafta modellenerek oyuna eklenmiş, bir bakıyorsunuz oyunun resmi çıkışı şerefine herkesin hesabına ücretsiz oyun içi para yüklenmiş, bir bakıyorsunuz ‘taunt’ yaptığınız tanrı bir başka mitolojideki tanrıya laf sokuyor. Bu gibi detayların oyun geliştikçe çeşitlenmeye devam etmesi de cabası…

Tüm teknik güzelliklerinin yanı sıra, Smite ruhu olan bir oyun ve sadece multiplayer deneyimi sunan bir oyundan bu hissiyatı almak çok güzel. Zevkle, keyifle, her gece oynuyorum. Bir deneyin derim.

 

(Visited 73 times, 1 visits today)