Merhaba arkadaşlar. Ben 6-A sınıfından Bensu. Bugün sizlere Hayvan bilimi ile ilgili bilgi vereceğim. Bu konuyu yazmamın sebebi hayvan bilimci olmak istememdir. Hayvan bilimi; zooloji olarak bilinir. Zooloji biyolojinin hayvanları çeşitli yönleriyle inceleyen bir bilim dalıdır. Zooloji eski çağlarda bile varmış. İnsanların merakıyla ortaya çıkmış. Zooloji; hayvanların davranışını, başka hayvanlarla ilişkisini, beslenmesini ve hayat biçimini inceler.
Aslında bitki bilimi yani botanik de vardır ama ben daha çok hayvanları sevdiğim için zooloji alanını seçtim.
Mesela yukarıdaki resim gibi… Maymun güvercine sarılıyor. Bu; hayvanların başka hayvanlarla ilişkisini gösteriyor.
Bazen ise fare gibi küçük canlıların kanları, dışkısı, tüyü, tırnağından alıyorlar ve onları labaratuvara götürüyorlar. Büyük hayvanlarda da oluyor ama onları yakalamak daha zordur.
Mesela bu bir hayvanın DNA’sı.
Ya da hayvanlara ilaç veriyorlar ve tepkilerini, davranışlarını not alıyorlar. Eğer olumlu ise buna devam ediyorlar.
Bazen ise hayvanların ne kadar akıllı olduğunu test ederler.
Bazı bilim adamları kimi canlıların büyüyerek evrimleştiğini, kimi ise küçülerek evrimleştiğini söylüyor. Bunların doğru olup veya olmadığı daha bilinmiyor.
Bu fotoğrafta ise bir adam çitanın boynuna Gps takmış. Böylece çitanın davranışını gözlemleyecek ama bu fotoğrafta çita adamın davranışını gözlemliyor gibi. Bazen hayvanlar insanlardan daha akıllı olabiliyor.
Şimdi size hayvan biliminin dallarını anlatacağım. Tabii o bildiğiniz ağaç dalı değil. Taksonomik kısım ile Taksonomik olmayan kısım olarak ikiye ayrılır.
Taksonomik kısım, protozooloji (tek hücreliler), helmintoloji (solucanlar), malakoloji (kabuklular), entomoloji (böcekler) gibi bazı omurgasızları, ihtiyoloji (balıklar), herpotoloji (kurbağa ve Sürüngenler), ornitoloji (kuşlar), memeliler gibi bazı omurgalıları taksonomik yönden inceler.
Bir de taksonomik olmayan kısım vardır;
Taksonomik yönden olmayan kısım ise , tüm hayvansal organizmaların morfolojisi ve fizyolojisidir. Zooloji veterinerlikle bağdaştırılabilir.
Aslında ilk başta ben veteriner olmak istiyordum. Ama veterinerliğin çok para kazanmadığını ve bunla ünlü olamayabileceğini örendim. Ama zooloji olabilirsem hem hayvanlarla yakın ilişkide olurum hem de belki ünlü de olabilirim. Benim bu mesleği seçmenim nedeni hayvanları çok sevmem. Hatta büyüyünce eğer yeteri kadar param olursa dışarıdaki köpekler ve kediler için bir yuva bulacağım.
Aşağıdaki fotoğraflara bakarsanız canlıların ilişkilerini anlayacaksınız.