Besinler insan psikolojisini ve davranışlarını etkiler . Peki nasıl etkiler ? Şöyle açıklayalım çikolata çocukların genel olarak en sevdiği besinler arasın da yer alır hatta çocukların değil herkesin genel olarak sevdiği bir besindir. Çikolata yedikten sonra insanlar mutlu olurlar bunun nedeni çikolatanın içinde bulunan serotonin hormonudur. Özellikle kadınların adet dönemlerinde ostrojen hormonu düşer bu serotonin hormonunun da düşmesine neden olur. Bu yüzden de kadınların tatlı isteği olur onu da çikolata karşılayabiliyor.
Kişi açken serotonin hormonu ve endorfin hormonu vücutta daha azdır. Bu durum kişinin sinirli ve mutsuz olmasına sebep olur. Açlık durumun da kişinin de tatlı isteği bu yüzdendir. Açlık durumunda bu hormonların salgısı az olduğundan kan şekeri azalır ve kişi mutsuz olur , bunun yanında tatlı ihtiyacı olur . Bu gibi durumlarda yanımızda bulunduracağımız çikolata hem kan şekerimizin düzelmesini sağlar hem de vücudun endorfin hormonu ve serotonin hormonu salgılanmasını hızlandıracağından kişinin kendini mutlu hissetmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, erkeklerin üzerinde uygulanan çikolatanın içinde yer alan antioksidan madde sayesinde insan ömrünü 1 yıl artırdığını ortaya çıkarmıştır . Yine yapılan araştırmalar sonrasında çikolatanın kalp hastalıklarına karşı görev yapan maddelerin olduğunu ortaya çıkmıştır. Çikolatanın içinde yer alan procyanidin maddesi sayesinde düzenli tüketen kişilerin kan pıhtılaşmasını da önlediği görülmüştür.
Yani yediğimiz besinler kimi zaman bizi sinirlendirebilir , kimi zaman mutlu eder , kimi zaman da uykumuzu getirir.Sonuç olarak yediğimiz besinlerin araştırmalarla bizi ruhsal ve fiziksel açıdan olumsuz veya olumlu etkilediği görülmüştür.
Emir Güneş Hazırlık/B