Bir gün uyandınız ve her yerin karanlık olduğunu fark ettiniz. Korku ve dehşete kapılıp gözlerinizi birkaç defa açıp kapadınız ama aynı karanlığın içindeydiniz. Elinizle telefonunuzu aramaya başladınız belki de o sırada eliniz telefona çarptı ve yere düşürdünüz. İşte o zaman anladınız ki görme engelli bir bireysiniz. Her gün kolaylıkla yaptığınız işleri yapamaz olmuş, çevreniz size göre düzenlenmediği için başkalarına muhtaç olmuştunuz. Belki de yanından geçerken çok yavaş olduğu için ittirdiğiniz veya görmezden gelip umursamadığınız görme engelli kişilerle aynı derneklerde buluşup size verilmeyen hakları ve yaşadığınız zor olayları tartışacaksınız.
Ancak görme engelli kişi, himayeye muhtaç, acınacak ve çaresiz bir insan değildir. Diğer insanların sahip olduğu olumlu ve olumsuz özelliklerin hepsi onda da mevcuttur. Görme engelliler arasında da başarılı olan, başarısız olan, bencil olan veya toplumun çıkarlarını düşünen insanlar bulunabilmektedir. Kısacası görme engelli de herkes gibi bir insandır. Onların yaşadığı en önemli sorun ise gözlerinin görmemesi değil, toplumun görme engellilerle ilgili yanlış anlayış ve ön yargılarıdır; kendisine sağlanan olanakların yetersizliği ve diğer insanlarla arasındaki fırsat eşitsizliğidir.
Onlara eşit hakları vermek, hayatlarını kolaylaştırmak hepimiz için bir görev niteliği taşımalıdır. Bu görevi yerine getirmek için onların market alışverişlerini kolaylaştırarak başlayabiliriz. Aynen ilaçlarda olduğu gibi ambalajlı gıdalara da kabartmalı yazılar koyup o ürünün cinsini, rengini, üretim ve son kullanma tarihi gibi bilgileri Braille Alfabesi ile yazabiliriz. Bu sayede alışveriş yaparken başkalarına sormalarına gerek kalmaz. Aynı durumu beyaz eşyaların tuşlarında da kullanabiliriz. Bu da onların o eşyaları kullanmalarını kolaylaştırıp olabilecek kazaları engelleyebilir. Yakalarına bir kamera sistemi takıp etrafında olan şeyleri anlatmasını sağlayan bir alet yapabiliriz. Bu alet önündeki engelleri, binmek istediği otobüslerin numaralarını, geçtiği mağazaların isimlerini, önünde olan basamakları veya kişinin dengesini kaybetmesine neden olabilecek şeyleri, kıyafet alırken onun bedenini,fiyat etiketini ya da rengini kişiye anlatarak onların hayatın akışına adapte olmalarını kolaylaştırabilir ve kimseye muhtaç olmadan günlük aktivitelerini yapması sağlayabilir. Onların okumasını kolaylaştırabilmek için konulduğu yazıyı gazete, dergi ya da kitap olması fark etmeyecek şekilde sesli okuyan bir kalem tasarlayıp görme engelli çocukların da yaşıtlarıyla beraber ötekileştirilmeden okula gitmelerini sağlayabiliriz. Normal okula giden görme engelli çocukların sayısının artması da daha hoşgörülü ve mutlu görme engelli bireyler oluşturacaktır.
Bunlar toplumda yapılabilecek basit ve etkili çözümlerdir. Unutmayın ki her birey birer engelli adayıdır. Bir gün onların yerinde siz de olabilirsiniz.