Sınav Stresi
Merhabalar bu gün sizlerle hepimiz elbette ortak derdi olan sınavlar ve onlarında yanında getirdiği sınav stresi hakkında konuşacağız. Bu durum çoğumuzun başına gelmiştir belkide bazılarımız başına bile gelmemiştir. Peki ya neden bazılarımız başına gelirken bazılarımızın başına gelmiyor. Sınav stresinin temelinde öğrencinin sınav ile ilgili algısı yatar; öğrencinin sınav sonucuna gerçekçi olmayan anlamlar yüklemesi, istediği sonucu alamazsa sevilmeyeceğini düşünmesi, herkesin kendisini değerlendireceğinden korkması, kendinden beklentisinin aşırı yüksek olması, sebebi olmadığı halde başarısız olacağından korkması gibi. Peki biz bu sınav stresini nasıl yenebiliriz yada atlatabiliriz. Sınavlara giren birçok öğrenci benzer endişeleri hisseder. Ancak sınav stresi veya kaygısı aşırı olup öğrencinin performansını engellediğinde bazı önlemler alınmalıdır. Sınav kaygısı için öneriler; sınav öncesi, sınav esnası ve sınav sonrası için olacak şekilde gruplandırılabilir. Mesela kendimden örnek veriyim ben kassen sınavlara son gün çalışıyorum ve pekte stres olmuyorum ama siz siz olun ve sınavlara çalışın.
Sınavdan Sonra Gelen Ya Düşük Not Alırsam Stresi
Ve bence öğrencilerin en büyük sıkıntısı olan sınavdan sonra gelen ya düşük not alırsam stresi. Bu çok sıkıcı bir konu ya ortalamam giderse ya karneye düşük yansırsa ya annem kızarsa ya da annem beni eve almazsa :D. Böyle konuları düşünmemek için bütün hocaların ortak kararı olan stres çarkı sjsjsjs şaka bir yana derslerinize iyi ve güzel çalışın.
Stres Çarkları
Son zamanların en trend şeyi olan stres çarklarından bahsetmişken stres çarkları hakkında biraz konuşalım. Genel olarak sıkıntılı ya da stresli anlarda zihni dağıtmak için kullanılan bir el fırıldağı olarak tanımlanabilir. Bir dönem büyüklerin en büyük yardımcısı olan stres topuyla aynı işleve sahip olan stres çarkı hareketli olduğu için etrafınızdakilerin de dikkatini çeken bir aksesuar. Bu özelliği de stres çarkını çocuklar için daha cazip hale getiriyor.
Stresin Vücuda Zararları
*Stres bazı zamanlarda yararlıdır çünkü konuya odaklanmayı ve örneğin bir tehlike anında harekete geçmeyi kolaylaştırır. Ancak sürekli stres altında olmak farklı bir durumdur ve depresyondan tutun da kalp rahatsızlığına dek pek çok sağlık sorununa yol açabilir.
Çevresel, fiziksel ve duygusal olmak üzere 3 tip stres vardır. Vücut bir stres durumu algıladığında sinir sistemi hemen cevap verir. ‘Savaş ya da kaç’ olarak bilinen bu tepki ile sempatik sinir sistemi uyarılır. Bu da kalp atışlarının hızlanması, uç noktalara kanın daha çok pompalanması, tansiyonun yükselmesi, görüş kalitesinin artması gibi vücutta bir takım değişiklikleri tetikler.
*http://nedenolur.net/stresin-vucuda-etkileri/