Simülasyon Teorisi

Simülasyon teorisi bir süredir hayatımızın içinde. Bazı insanlar simülasyona inanıyor, bazıları varlığını reddediyor. Bu teoriye, inanılsa da reddedilse de herkesin aklından en az bir kere geçtiğinden eminim. Simülasyon teorisi, adı üstünde, kendini sadece ismi ile birlikte bile oldukça iyi açıklayan bir teori. Bu teoriye göre biz insanlar çok daha üstün teknolojiye sahip varlıklar tarafından yaratılmış yapay bir simülasyonda yaşıyoruz. Tıpkı bir bilgisayar oyununun içinde yaşamak gibi. Yine bu teoriye göre evrenimiz ve içindeki her şey tamamen bir simülasyon, sadece dünyamız ve içindeki diğer her şey de değil, bütün evrenimiz. Yine bu teoriye göre simülasyonda olan birimler simülasyonda olduğunun farkında değillerdir.

Peki, evren bir simülasyondan ibaret ise evren diye bir şey yok mu aslında? Evren gerçek değil mi? Evren dışında başka şeyler var mı? Simülasyon ortadan kalkacak olursa kendimizi bir hiçlikte bulur muyuz? Eğer evren bir simülasyondan ibaret ise evren diye bir şeyin gerçek olmaması durumu yok aslında. Evren dediğimiz simülasyon, üstün olan bir ırk tarafından oluşturulduysa bile o evren vardır ve gerçektir. Çünkü o evren bir varlık tarafından oluşturulmuştur. Yine evrenin oluşumunu aynı şekilde düşünürsek, evreni oluşturan varlıkların da yaşadığı bir evren olabilir. Bu durumda evren simülasyonu bir anda silinecek olursa bile kendimizi başka bir evrende bulma ihtimalimiz var. Bu ihtimal ise bir paradox doğuruyor. Eğer biz bir evren simülasyonunda yaşıyorsak ve bu simülasyonu üstün bir ırk yarattıysa onların yaşadığı evren de simülasyon olabilir ve onların evreni de yaratılmış olabilir. Onların evrenini yaratan ırkın da evrenini başka üstün ırklar yaratmış olabilir. Biz ise bu durumda bir ucu sonsuz olan bir zincirin sonlu ucunda oluyoruz. İçinde yaşadığımız simülasyonu oluşturan o üstün ırk bizimle aynı alemde yaşamıyor da olabilir. Belki de onlar fiziksel bir alemde yaşamıyorlardır. Bu durumda yaşamak için bir evrene ihtiyaç duymazlar, bu ihtimalle de paradox oluşmamış olur.

Peki, içinde yaşadığımız bu evrenin simülasyon olup olmadığını anlayabilir miyiz? Ben bunun pek mümkün olduğunu düşünmüyorum. Evren bir simülasyon ise çok hatasız bir simülasyon. Binlerce yıldır insanlar olan olayları kayıtlara almışlar ve tarihi oluşturmuşlar. Ama hiçbir zaman insanlar kayıtlarına evrenin bozulduğu garip hatalar verdiği yazılar yazmamışlar. Binlerce yıl gibi uzun bir süreden bahsediyoruz, hatalar varsa mutlaka binlerce yılda en az bir kere bile hataları görmüş olmalıydık. Bu yüzden mümkün olduğunu düşünmüyorum. Bana göre evren ya çok hatasız ve asla bir hatasını bulup evrenin simülasyon olduğunu kanıtlayamayacağız. Ya da evren bir simülasyon değil ve bizler evrenin asla olmayacak hatalarını ararken kafayı yiyeceğiz.

 

(Visited 33 times, 1 visits today)