Silinmiş Anılar Çöplüğü

Hayatımızda hatırladıkça içimizi sızlatan ve her anımızda unutmak istediğimiz anılar olabilir. Yaşadığımız bu anlar aslında bize ders verir ve tecrübe kazandırır. İnsanoğlu zihninden bu anıları koparıp atabilme gücüne erişebilse bu teknolojide bir dönüm noktası olmakla beraber hayatın kendisini mahvedecek bir olayla sonuçlanır. Geçmişimizi yapılandırmak sadece kendimizden kaçmamıza neden olur.

Geçmişimizi yeniden yazmak içimizde hissettiğimiz o yanma hissini söndürebilir ama bunu yaparak tecrübelerimizi de silmiş oluyoruz. Kötü bir olaydan ders aldıysak gelecektekiler için hazırlıklı olmuş oluruz. Geçmişte yaşamış olduğumuz anları silerek sadece her defasında aynı hatayı yapan bir güruh oluşturmuş oluruz. Örnek vermek gerekirse birinin toplum içinde yaptığı bir olaydan dolayı kötü düştüğünü düşünün. Bu kişi yaşadıklarından dolayı bir daha asla aynı hareketi uygulamaz. Beyninden o anıyı koparıp atarsa aynı ortamda aynı davranışı yeniden sergiler, çünkü beyini gelişmekten mahrum kaldı ve önceden bildiği bir bilgiyi değerlendiremiyor. Bu şekilde aslında ne yapması gerektiğini bilmesi gereken insanlar defalarca kere aynı hataya düşerler ve bu olayı bir daha yaşatmayacak tek şeyi hiç şüphe duymadan silip atarlar. Bu satırları okurken böyle insanların durumunu komik buluyoruz, ama kendimizi onların yerine koyunca aslında hiçbir şey bilmediklerini fark ediyoruz.

Yaptıklarımızı beyinimizden silmek aynı zamanda kendimizi kandırmaktır. Silinenleri kişisel olarak unutsak ta çevremizdekiler bu durumu hayatlarının son saniyesine kadar hatırlayacaklar. İstersek yaşadıklarımızdan zinciri kopartıp kaçabiliriz, ama gerçekler her zaman tasmamızda kalan halkalarla bizi kovalayacak. İstersek zihnimizin en dibine kadar temizleyelim bu anıları, bunu yapmış olan biziz ve aynısını yapacak olan yeniden biziz. Gerçeklerle yüzleşmekten kaçsak bile her zaman yeniden önümüzde belirecek. Kaçmaktansa kendimizi kabullenmek ve ileriye bakmak daha makul görünüyor.

Bu teknoloji kötü amaçlarla para kazanmak için kullanılan bir araca da dönüşebilir. Bu olay sadece insanın davranışına etki etmez, öbür insanların bunu bir gelir kaynağı olarak kullanmasına da yol açabilir. Geçmişi silmenin sonuçlarını bilen bir insan bunun psikolojik bir bağımlılığa dönüştürebilir. Aynı duruma düşenleri defalarca kere ameliyat edebilir çünkü onlar önceden bu durumu yaşadıklarını veya buraya geldiklerini bilmeyecekler. Fark etmeden ceplerine bir delik açarlar ve yaşamları boyunca da bunu fark etmezler.

Özetlemek gerekirse unutmak asla bir çözüm değildir. İnkâr etmek bizi olduğumuz yere çivilerken kabullenmek ilerlememizi sağlar. Hissettklerimizi aldığımız dersin maliyeti gibi görebiliriz. Ondan kurtulmak uğuruna yaşadıklarımızı beyinimizin kökünden koparmak cahillikten başka bir şey değildir.

(Visited 67 times, 1 visits today)