Şiddete Duyulan Gereksinim 

İnsanoğlu, hayatı boyunca sıradan yaşamın yanında kendini eğlendirecek çeşitli uğraşlar bulmuş ve  bu uğraşlara durmaksızın çeşitlendirerek yenilerini eklemiştir. Çok eski zamanlarda bile avcılığı spor tarzı etkinliklere eviren insan, zamanla hayatına futbol,basketbol,tenis  ya da voleybol gibi modern sporları da katmıştır. Bu modern sporların yanı sıra boğa güreşi gibi eski  ve nispeten daha ilkel kalan etkinlikleri de aynı zamanda yapmayı sürdürmüştür. 

Bu tarz aktivitelerin zaman zaman gündeme taşınan kaldırılıp kaldırılmaması hakkında yapılan tartışmalar hala sürerken sorulu ası gereken soru insanların şiddet içerikli faaliyetlere neden bu kadar talep gösterdiğidir. 

Bu soruya yanıt olarak başka bir soru sorulabilir: insanlar neden rugby veya amerikan futbolu gibi sporları da yıllardır yapmaktan vazgeçmemekte? Bu durumun birçok açıklaması olabileceği gibi açıklamalarından biri de yapısal bir gereksinimdir.Karşılanması şart olan ve çeşitli durumlarda ortaya çıkan hormonlar ve vücutta oluşturdukları adrenalin bu ihtiyaçlardandır. Bedenimizin adrenalin hormonlarını salgıladığı durumlara ; sokak köpeğininden korkan bir insanın köpekle karşılaşınca kalp atışlarının hızlanması, doğum günü süprizi yapılan bir kişinin bu sürpriz karşısında şaşırıp akıttığı göz yaşları, spor yapan bir kişinin mutluluk seviyelerinin artması gibi örnekler verilebilir.  Ayırt edilebilineceği üzere yapılan fiziksel etkinlikler vücutta bazı hormonları devreye sokarak duygularımız üzerinde etkili olmaktadır ve bu hisler şiddet içerikli sporlarda daha fazla olmaktadır. Bu duygular nsanlar üzerinde birr zevk ve bağımlılık haline gelmekte hatta o kadar ciddileşmektedir ki spor fanları arasında çıkan kan davaları ağızları açık bırakmaktadır. 

Elbette bu olumsuz yanlarına ek olarak olumlu yanları da vardır. Sporun birleştirici etkisi bu yanlardan belki de en önemlisidir. Peki şiddetten beslenen insanın bu sporları destekleme amacı tatmin olma arzusu olabilir mi? Bu arzuya örnek olacak olaylar yalnız sporlarla sınırlı kalmayıp öğretmene karşı uygulanan şiddet, öldüresiye dövülen kadınlar veya acildeki doktor ve hemşirelere uygulanan şiddet kadar geniş bir etki alanına sahiptir. Binlerce sivil toplum kuruluşu ya da dernek tarafından engellenmeye çalışılan bu tarz eylemlerin yıllar sonunda gösterebildiği gelişim ortadadır. 

Sonuç olarak ben bu sporlara olumsuz bir yargıyla yaklaşıyorum ve yasaklanması gerektiğine inanıyorum ancak birçok genel olgu gibi b u sporları sırf şiddet içerikli olduğu için halka dayatarak yasaklamak sonuç vermeyecektir. Çünkü her zaman yasaklı olan bir kavram daha cazip gözükmektedir.

(Visited 6 times, 1 visits today)