‘’İnternet ortamında bireylerin kimliklerini gizleyerek(anonim olarak) herhangi bir konuda fikir beyan etme özgürlüğü belli kurallar çerçevesinde gerçekleşmelidir. Çünkü …’’ Günümüzün en önemli konularından biri; teknoloji. Gecemiz gündüzümüz, sağımız solumuz, aşağımız yukarımız… Artık tartıştığımız konular bile değişti. Halbuki eskiden nasıldı şimdi ise nasıl. Geçmişte işittiğimiz kadarı ile kimliklerini gizleyenler ya bir aşık ya da bir vatansever oluyordu. Bu kimliklerini gizleyen aşık ve vatanseverler de yazılarını ve düşüncelerini şimdiki gibi internet ortamında değil de mektuplarda, gazetelerde belirtiyorlardı. Velhasıl büyüklerimizin klasik sözlerinden biri olan ‘’Devir çok değişti…’’ ne kadar da doğruymuş şimdi anlıyoruz. Esasen bunların beklenmesi ile birlikte yavaş yavaş uyum sağlamaya başlıyoruz.
Nacizane fikrime göre internet ortamında bireylerin kimliklerini gizleyerek herhangi bir konuda fikir beyan etme özgürlüğü kesinlikle belli kurallar çerçevesinde gerçekleşmelidir. Sosyal medyada, bazı internet sitelerinde insanlar kendi fikirlerini beyan etmeye çalışırken kendi gizliliklerine güvenerek uygunsuz paylaşımlar, argo ifadeler kullanabiliyor. Bu da uzun lafın kısası siber zorbalık olarak adlandırılıyor. Dünya’nın yüzde elli dokuzu aktif bir şekilde internet kullanıyor. Rakamlara baktığımızda bu oranın oldukça fazla olduğunu görebilmekteyiz. Üstelik geçen yıla göre kıyasla yüzde on artması oldukça fazladır. İnternet kullanıcılarının ise oldukça fazla oranı anonim hesap kullanıyor. Peki sizce bu hesapların ne kadarı saygı çerçeveleri içinde fikrini söylüyor? Oldukça az. Anonim hesapların çoğu siber zorbalık yapıyor. Üstelik bu sayı hiç de az değil. Sosyal medya kullanıcılarının yüzde yirmisi zorbalığa uğruyor. Benim anlatmak istediğim nokta ise şu; çevremizde bile bu kadar çok kuralları aşan var iken bizim nasıl bir önlem almamız ya da nasıl daha bu kuralları netleştirmemiz gerekiyor? Daha önce de belirttiğim gibi teknoloji sürecinin ilerlemesi ile hayatımız daha çok bu yöne ilerliyor. Hayatımızın önemli parçalarından biri olan yasalar da bu ve bunun gibi hayatımıza yavaş yavaş adapte olan konuları içine almaya başladı. İnternet üzerinden zorbalık sınırına kadar gelen ithamlara gereken yaptırım yapılıyor. Siber zorbalık artık yasalar önünde de bir suç yerine geçmekte.
Elbette her insanın kendi fikrini belirtme hakkı var. Bu fikirlerimizi ister kimliğimizi belirtmeden istersek de kim olduğumuzu belirterek sunabiliriz. Lakin fikrimizi belirtirken başka insanların da ne düşüneceğine, onları kırıp kırmayacağımıza ya da bu fikirlerimizin kanunlar önünde doğru olup olmadığına dikkat ederek anlatmalıyız. Özellikle anonim hesaplardan masum insanlara siber zorbalık yapanlara dur demeliyiz…