Sesli Düşünceler

İnsanoğlu doğanın ve doğada bulunan düzenin sırlarını çözmek için çok uzun zamanlar ve yüklü miktarda paralar harcamışlardır. Lakin, harcanan onca zamana rağmen bilinmeyen o kadar çok şey vardır ki bu arayışın sonu gelmemektedir. Yapılan araştırmalardan en ilgi çekici olanlarından biri ise insan beyni üzerinde yapılan araştırma grubudur. Düşüncelerimizin nasıl geliştiği, bu düşüncelerin nasıl aksiyona döküldüğü… Yaşadıklarımız, aklımızdan geçirdiklerimiz… Bu konuda yapılan çalışmalar o kadar ilerlemiştir ki, bilim insanları insan düşüncesini konuşmaya çevirebilecek bir cihaz geliştirmiştir. Bu tür bir cihazın getirdiği olumlu bir sürü etki bulunmaktadır, peki ya bu cihazın olumsuz yanları var mıdır?

 

İnsanoğlunun beyni ve beyninin nasıl çalıştığı hakkında anlamadığı onca soruya ve duruma zamanla getirdiği açıklıklar bu alanda geliştirilen cihazlarda da çağ atlanmasını sağlamıştır. Bu cihazlara örnek olarak düşünceleri konuşmaya çeviren cihaz verilebilir. Bu cihaz aslında birine spesifik bir konu hakkında kendi fikrini daha rahat bir şekilde sunma olanağı sağlar. Anlatan kişiye bu konuda kolaylık sağlarken aynı anda iletişimi de hızlandırmaktadır. Akıldan geçen düşünceler konuşmaya dökülmeye çalışılırken bozulmalar olmaz, kullanıcı ne düşünüyorsa aynı şekilde aktarılır. 

 

Belirtilen olumlu özelliklerin yanı sıra bu cihaz, her insanın hayatında mutlaka en az bir kere yaşadığı bir probleme de çözüm getirmektedir: Belirtilen bir konu hakkındaki düşünceleri konuşmaya dökecek doğru kelimeleri bir türlü bulunamaması. Bu gibi durumlarda genellikle konuşma aksar ve verilmek istenen mesaj konuşmacı tarafından aktarılmakta zorluk çekilir. Bu esnada dolayısıyla konuşma aksar, konu ilgi çekiciliğini kaybeder, dolayısıyla da iletişim zayıflar. 

 

Bunca olumlu özelliğin bulunduğu bir gerçektir, ancak her durumda olduğu gibi artıların öne çıkması için eksilerin de göz önüne sunulması gerekmektedir. Güvenlik açıklarından yanlış kullanım sonucu oluşabilecek onca sıkıntıya kadar birçok zarar sunulabilir. Örneğin, en basitinden bu cihazın beynimiz ile doğrudan etkileşimde olması yeterince ürkütücü bir durumdur. Makineleşmeye bu kadar yönelmiş bir dünyada gelişirken bu durumdan faydalanmak isteyen insanlar da oldukça çoktur. Bu tarz bir cihaza karşı uygulanabilecek saldırılar aslında doğrudan beynimize de uygulanmaktadır.

 

Güvenlik açıklarına ek olarak cihazın doğru kullanılmaması durumunda düşünülen her durumu konuşmaya çevirecek olan bu cihaz insanları zor durumda bırakabilir. Bir kişi veya bir durum hakkında düşünülen gizli şeyler, daha önceden saklanmış sırlar veya gizli tutulması gereken bilgiler… Bir kişinin bunları düşünürken cihazı yanlışlıkla kullanması durumunda başına gelebilecek şeyler kaçınılmaz olabilmektedir. 

 

Kullanıcıdan kaynaklanan ve yazılımsal sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda çok problem yokmuş gibi görünüyor olabilir. Aslında yazılımsal açıklarda da olduğu gibi cihazın doğrudan beynimiz ile etkileşimde olması olası fiziksel hatalardan ötürü bu cihazın bozulması durumu çok riskli bir durumdur. Cihazda meydana gelen en ufak hasar kullanıcının beyninde de kalıcı hasarlara sebep olabilir.

 

Kısacası bilim zamanla çok ilerlemiş, araştırmalar yeni buluşları getirirken yeni buluşlar da yeni çağları beraberinde getirmiştir. İnsanlar hakkında yapılan onca araştırma sonunda insan yapısını daha iyi anlamamızı sağlayıp insan beyni üzerinde çalışan cihazlar geliştirmemizi sağlamıştır. Bu cihazların olumlu ve olumsuz yanları elbette vardır. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, kullanıldığında kesinlikle kullanıcıya kolaylık sağlayan fakat doğru kullanılmaması veya yeterli kontolden geçirilmemesi durumunda kullanıcıya zarar verebilecek bir cihaz geliştirilmiştir.

(Visited 7 times, 1 visits today)