Serçe İle İlgili Bilinmeyenler

Serçeler daha çok tarlalarda yaşarlar.  Altın serçeler Afrika’daki tarlaları harap etmektedirler. Serçeler yaklaşık 10-15 santimetre arasındadırlar. “Ağaçlara, kovuklara, çatı altlarına derme çatma yuvalar yaparlar.”¹.Yaklaşık 50’ye yakın farklı türü vardır. 20-25 yıl arası yaşayabilirler.

Serçeler göçmen kuşlar değildirler. Doğada sürü halinde bulunurlar. Kahverengi, siyah ve boz renginde görünebilirler. Serçelerin en büyük avcılığını yapan hayvanlar kedi ve diğer yırtıcı kuşlardır. İnsanların serçeleri avlama yöntemi ise bir tane ağın içine buğday taneleri koyup serçe geldiğinde ağın ağzını kapatma yöntemidir. Serçeler daha çok tahıl, solucan ve böceklerden beslenseler de insanlar yaşam koşulunu değiştirdiği için farklı besinler de tüketmektedirler. İlk Kuzey Amerika’da görülse de yüz yıl geçmeden bütün kıtalara dağılmışlardır. Anavatanı Avrasya ve Kuzey Afrika olsa da Güney Afrika dışında bütün yerlere dağılmışlardır. Serçelerin genellikle 4-5 tane yumurtası olur. Yumurtalar ise beneklidir. 10 gün kuluçkada yatarlar. İşte bazı serçe türleri:

Altın Serçe: Daha çok Afrika’da yaşayan bu serçe türü tarlalardaki ekinleri mahvetmektedirler. Genelde tüyleri sarı olarak bilinmektedir.

Kar Serçesi: İlk başta gövde yapıları ispinozlara benzediği için adı kar ispinozu olsa da ispinozlar bölümüne girmediği için adı kar serçesi olmuştur. Bu kuşun daha çok üst kısmı gri ve kahverengi arasındadır. Alt kısımları ise daha çok beyaz olarak görünmektedir. Kar serçesinin beyaz kanatlarının ucuna doğru siyahlık başlamaktadır. Serçenin sırt kısmında düzensiz bir şekilde çizgiler vardır. Kar serçesi daha fazla dağlık yerlerde yaşamayı tercih eder.

Kaya Serçesi: Kaya serçesinin diğer serçelere göre daha uzun kanatları vardır. Bu serçenin gagası biraz daha incedir. Serçenin belli bir tonu yoktur. Bu serçenin kahverengi ve grinin birleşimi bir rengi vardır. Kaya serçesinin “başı ile ensesinde birsürü yan yana çizgi olması dikkat çeker”*. Çeşitli yüksekliklerde, kayalıklarda, taşlık ve kumlu alanlarda da yaşayabilirler. Bu serçe türü neredeyse Türkiye’nin her bölgesinde yaşamaktadır.

Bayağı Serçe: Bu serçe türü ise en fazla bulunan ve en fazla bilinen serçe türüdür. Bu serçelerin dişilerinde ve erkeklerinde renk farkı olmaktadır. Dişilerin rengi daha çok kahverengi ve gridir. Erkeklerde ise başlarında kızıla çalan kahverengi bir ton bulunmaktadır. Bu tonlama sadece başlarının bir kısmında bulunmaktadır.” Gerdan ve göğüslerinde siyah bir leke bulunmaktadır. Bu kuş Güney Amerika dışında neredeyse her yerde yaşamaktadır.

Dişi bir bayağı serçe
Erkek bir bayağı serçe
  1. Vikipedi

*Trakus kaya serçesi

(Visited 6.412 times, 1 visits today)