Sen Zor Olanı Yap: Sağlıklı Beslen!

Kilo vermeyi mi yoksa almamayı mı yeğlerdiniz ?

Şu an bulunduğumuz zaman içinde bir çok insanın baş sorunlarından birinci sırayı çeken “Obezite”nin asıl nedeni sağlıklı beslenmemektir. Bu problemi çözmek için insanlar çareyi çeşitli diyetlerde (dukan diyeti,ölüm diyeti,patates diyeti) aramaktadır. Çareyi sağlıksız diyetlerde arayanları anlayabiliriz, ancak bir de aç kalarak kilo vermeye çalışanlar vardır. Bu insanları sağlıklı beslenmeye yönlendirmemiz gerekir. Sağlıklı beslenmek derken kastettiğim diyet değildir. Sağlıklı beslenmekten anladığım düzenli öğünler yiyerek eşit oranda beslenmektir. Tabi ki her şey yemek ve içmekle bitmiyor. İşin ucunda sporda var. Spor yapmak tıpkı sağlıklı beslenmede olduğu gibi insanları dinç tutar ve mutlu eder. Yani sağlıklı beslenmek sadece kilo kaybı ya da kilo kontrolü değil, mutlu ve pozitif bir yaşam için de gereklidir. Peki sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız? İşte şunları yapmalıyız:

Paket içinde olan bütün besinlerden çok zorunlu olmadıkça uzak durarak işe başlayabiliriz. Akabinde donmuş ve trans yağ içeren vücudumuzun ihtiyacı olandan çok daha fazlası olan yağlardan uzak durmalıyız.Yemek yerken Türk milleti olarak biraz aceleciyiz ama buna ne gerek var? Sakin ve “relax” bir şekilde yemeğimizi çokça çiğneyerek yemeliyiz. Vücudumuzun ihtiyacı olmayan fazla tuz ve şekerden olabildiğince uzak durmalıyız. Hep yapmamamız gerekenleri söyledim, biraz da yapmamız gerekenlere bakalım… Bol lif bulunduran besinlerden oldukça çok tüketmeliyiz. Çünkü lifli gıdalar kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların önüne geçilmesinde en büyük etkenlerden birisidir. Lifli besinlerle birlikte tükettiğimiz protein miktarını da artırmalıyız, çünkü bir insanın günlük alması gereken kaliteli protein miktarı en az 0.8 gramdır. Bu söylediklerim nedeniyle hiç bir zaman “fast food”un hiç bir türünü yemeyin demiyorum elbette… Sonuçta hepimiz insanız canımız çekebilir,  bu yüzünden haftada bir, iki haftada bir, ayda bir ya da iki ayda bir gibi tüketmek yeterli olacaktır. Yukarıda sağlık beslenmenin yanında spor ve egzersiz yapılmalı demiştim. Peki bu egzersiz ve spor nasıl yapılmalıdır?  Daha önce spor yapmamışsanız ya da spor yapmak çok zor geliyorsa hayatınızda bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek işe başlayabilirsiniz.Örneklendirmek gerekirse bu değişikliklere şunları örnek verebiliriz:

1) Bir yada iki kat çıkacaksanız asansör değil de normal merdiveni kullanmak
-Bazı uzmanlar merdiven çıkmanın kalbi yorduğunu söylüyorlar ama bir iki katta bu durum pek söz konusu değildir. Hayatınıza biraz hareket katmak için ideal bir değişim.

2) Her lokmadan sonra çatalı elinizden bırakıp tabak ya da tepsiye koymak
-Böylece kendinizi sürekli ve hızlı yemek yemeye odaklamamış oluyorsunuz.

3) Yavaş ve çok çiğneyerek yemek yemek
-Küçük lokmalar alıp bu lokmaları bol bol çiğneyerek acele etmeden yavaş yavaş yemek, o besinlerin daha rahat sindirilmesine, metabolizmanızın daha uzun süre çalışmasına ve sindirime erken başlamasına neden olur. Bütün bunlar, daha erken doyma hissinin yaşanmasını ve akabinde daha geç acıkılmasını tetikler.

4) Eğer aceleniz yoksa bir yere giderken otobüs vb. bir durak erken inmek
-Bu durum sizi yürüyüşe teşvik eder. Eğer aceleniz yoksa günde beş ya da on dakika yürümek sizden bir şey kaybettirmeyecek, aksine yürüme alışkanlığı kazandıracaktır. İlk başlarda 100-200 metre önce inip yürümeye başlayıp ardından bunu daha da geliştirebilirsiniz.

5) Güne yoga ile başlamak
-Yoga vücudunuzdaki kan basıncınızı düzenler, kalp krizi riskini azaltır, sinir sisteminiz gerginlikten kurtulur. Dolayısıyla gevşer ve daha rahat hissedersiniz. Bu da asıl amacımız olan mutlu yaşamı beraberinde getirir.

6) Güne 1 bardak limon sıkılmış suyla başlamak

-Alkali değerinizi düzenlediği gibi vücudunuz da minerallerle güne başlamış olur.Tabi ki gün boyunca bol miktarda su içmeliyiz. Bir iki derken üç litreye kadar çıkmalıyız

Şu içinde bulunduğunuz besin ve hareketsizlik kaosundan kurtulduğunuzda kendinizi çok daha rahat ve dingin hissedeceğinize emin olabilirsiniz. Önerilerimi bir hafta deneyin farkı göreceğinize eminim… Yazının sonuna sağlıklı beslenirken neler yediğimle ilgili bir liste bırakıyorum. Eğer beğenirseniz kendi menünüzü de buna bakarak hazırlayabilirsiniz…
KAHVALTI
1 dilim çavdar ekmeği (tercihen kızartılmış)
1 dilim peynir
3 siyah zeytin
1bardak çay/süt (ne isterseniz)
1 tane domates/salatalık

ARA ÖĞÜN
Kuru yemiş
Meyve suyu

ÖĞLEN
Öğle yemeklerini okulda çıkan yemeklerden yediğim için bir öneride bulanamayacağım. Tek diyebileceğim et ya da sebze tüketin ve mutlaka salatanız olsun.

ARA ÖĞÜN
Süt
Kek
AKŞAM
Herhangi bir et yada sebze yemeği
Salata
Ayran
Makarna/Pilav
Ve tabi ki bunların yanında bol su (3 litre) içmeyi de unutmuyoruz

(Visited 69 times, 1 visits today)