Şeffaflık

“Birisi de bugün ne kadar çirkin olmuş.”,”Boyu çok kısa.”,”Ondan gerçekten nefret ediyorum.” gibi beynimizin içinde her daim tilki misali dolanıp duran ancak asla ama asla dışarı aktarmadığımız birtakım düşünceler duyulsaydı nasıl bir kıyamete dönüşürdü yaşamak. Bu düşünceler belki de en masumlarıyken üstelik. Saniyede dahi aklımızdan birden fazla fikir gelip geçiyor. Gelişen teknolojinin yarattığı alametlerden biri olma aday yeni geliştirilen beyindeki düşünceleri okuyan ve bu düşünceleri konuşmaya çeviren bir cihaz geliştirildi.Artık her düşüncemiz ortalıkta dolanan bir malzeme mi olacak?

Bilim insanlarının son dönemde icat ettiği birçok sistem var ama bu sistem diğerlerini sollama kabiliyetine fazlasıyla sahip olmakla beraber hayatı gerçek anlamda tüm “şeffaflığıyla” yaşamayı zorunlu kılıyor. Bu şeffaflık kavramıyla yalnız yalanları değil birçok utanç verici düşünceleri de kapsama alanına alıyorum. Günümüzdeyse dengeleri tamamıyla sarsacak kuvvete sahip olan bu makine  bazılarına göre heyecan verici gelebilirken bazılarına göreyse fazlasıyla sıkıntı yaratıyor. 

Bu makinenin olumsuz yanlarını konuşmaya dahi gerek yok. Peki olumlu yanları nelerdir? 

Bu olumlu yanlara örnek olarak karşımızdakinin düşüncelerini arada hiçbir filtre olmadan işitir ve buna uygun bir iletişim yolu izleyebiliriz yani söylenebilecek bir yalanı zaten engellemiş oluruz. Veya olası dolandırıcılık gibi suçlar önlenmiş olur. Lakin bu kadar dürüstlük insanın doğasına aykırıdır. Hayatının her döneminde beyaz yalan adı altında yalanlara başvuran biz bu kadar gerçekle baş edemeyeceğimiz görünen bir gerçektir. Açıkçası belki de ilerleyen süreçlerde bu konuşmalarla baş edemeyecek olanlar evlere kapanacak, asosyal varlıklara dönüşecektir. Bunca fazla olan  olumsuz etkilerine örnek olarak pek çok ortamda rezil olabilme tehlikesi ya da arkadaşlık ilişkilerinin bozulma olasılığı gibi sonuçlar iç karartıcı olabilmesinin yanı sıra bu teknolojik dünyanın getirdiklerindendir. Şeffaf bir kavanozun içindekileri kolaylıkla görebilmemiz fakat siyah renkli olanının içeriğini ayırt edememiz haliyle bir benzer örneğiyle insanlarda da merak uyandırmaktadır. 

Sonuç olarak elbette olumsuz etkileri olumlu etkilerini gölgede bırakan bu cihaz olağan az sayıda artısını sahip olduğu eksilerle  kırıp  sonucu gözler önüne sermektedir.oysa bu durum teknolojinin yarattığı   sıkıntılardan yalnızca biridir. Uçuurumun kenarındaki insanlığın arkasındaki itici rüzgar aslında kendi eliyle yarattığı ve zamanla durmaksızın ateşini harladığı teknolojidir.   

(Visited 11 times, 1 visits today)