Seçimler ve sosyal medya…
Sosyal medyanın günümüzdeki yeri çok fazla ve insanlar sosyal medyaya çoğu anlamda güvenir. Ve bu bazen toplumların kararlarını bile etkileyecek kadar olmuştur. Mesela 2016’ya dönelim. 2016 ABD başka seçimleri bu seçimdeki oyların çoğu sosyal medya sayesinde değiştirilmiştir. Peki nasıl? O dönemlerde Facebook sosyal medya alanında yaygındı ve kullanımı oldukça fazlaydı. Her sitenin yaptığı gibi Facebook`da kullanıcı verilerini toplar ya da işlerdi. Fakat Facebook bu konuda biraz ileri gidip kullanıcı verilerini büyük şirketlere satmaya başlamıştı. Ve bu günümüzde az da olsa da devam eden bir sorun tamamen çözülmüş diyemeyiz. Peki bu olayı kim nasıl yapıyor? Cambridge Analytica adlı şirket Trump’la tam olarak 6,2 milyon dolarlık bir anlaşma yapmıştı.
Cambridge Analytica’nın en büyük yatırımcıları arasında, bir Cumhuriyetçi ve Trump destekçisi olan milyarder Robert Mercer bulunuyor. Mercer, şirkete 15 milyon dolar yatırım yapmış. Bir diğer bağlantı ise Trump’ın seçim kampanyasının son aşamasını yürüten ve seçildikten sonra Trump’ın danışmanlığını yapmış Steve Bannon. Bannon, şirketin kuruluşunda başkan yardımcısı olarak görev almış.
Öte yandan, ABD Federal Seçim Komisyonu raporlarına göre, Trump’ın 2016 başkanlık seçimi kampanyası, Cambridge Analytica’ya 6,2 milyon dolar para ödemiş. Fakat yetkililer, kampanyada Facebook verilerinin kullanıldığını reddediyor.
Facebook ne kadar reddetse de bu bir gerçek Facebook yaptığı bazı hatalar nedeniyle hâlâ günümüzde de yargılanıyor. Sizce Facebook hangi verilerimizi topluyor. Aslında GDPR yönetmeliği olmasa tüm verilerini toplayabilir sonuçta bir uygulama indirdiğiniz zaman genelde bütün izinlere izin ver seçeneğine tıklıyorsunuz. Facebook genel olarak “beğendimiz gönderileri, yaşadığımız yeri, ilişki durumunuzu, kullanım şeklinizi bazen de gezinme aktivitenizi kullanarak size göre reklamlar çıkararak rahatlıkla aklınıza girebilir sosyal medyanın gücü çok büyük.