Kitaplar insanları etkiler insanlar da diğer insanları. Domino taşı etkisi gibi kitap öğretir. Kitap dosttur. Kitaplarda kimi zaman cesur bir kahraman olursun. Kimi zaman çok güzel yerleri gezersin. Kimi zaman bilimi anlamaya çalışırsın kimi zaman sanata aşık olursun. Kitaplar güçlendirir insanı. Kendine olan güvenini arttırır. Okudukça öğrenirsin, öğrendikçe bilgin artar. Bilgine bilgi kalktıkça da bakış açın değişir. Bilgine bilgi kattıkça da bakış açın gelişir. Kitaplarda bulursun kendini kitaplarla ifade edersin fikirlerini ve kitaplardan öğrenirsin yapabilirim yaparım diyebilmeyi.
Bugün insan oğlunun basamakları tırmanırken izlediği yol şöyledir: Etkilendiği kişilerin makalelerini okumuş, kitaplarını incelemiş, öğrendiği bilgilerin üstüne kendi fikirlerini ve birikimlerini de katarak yeni fikirler sunmuştur dünyaya. Ve kendi de diğer insanları bilgilendirmeye başlamıştır. Bu dün de böyleydi bugün de böyle yarın da böyle devam edecektir. Tarihe baktığımızda telefonun gelişimi bizlere iyi bir örnek olacaktır. Telefonu ilk olarak kimin icat ettiği konusunda çeşitli fikirler bulunsa da 1.876 yılında Graham Bell patentini almıştır. Bu arada telefonun atası telgraftır mucidi ise Samuel Morse’dur. Telefon ahizesi telefona ahizesi telefon çevirmeli telefona çevirmeli telefon santrale santral tuşlu telefona tuşlu telefon ankesörlü telefona ankesörlü telefon telsiz telefona sonra da cep telefonu ve bugün akıllı telefona ulaşan bir yolculuktur. Bu yolculuğu sağlayan kişiler birbirlerinden etkilenmişlerdir. Ürünleri incelemiş. Etkilendiği kişilerin araştırmalarını, yazılarını, notlarını okumuş. Bakış açılarını geliştirmiş. Fikir üretmişler. Daha ileriye taşımışlardır teknolojiyi.
Yazılı kaynaklar mirastır bize. Bakış açısı oluşturur. Bakış açısı geliştirir. Üretir insan bakış açısıyla. Fikir üretir. Duygu üretir. Ürün üretir. İş üretir. Marka üretir. Ürettiklerini yayar insan. Önce çevresine yayar. Sonra ülkesine daha sonra da tüm dünyaya yayar. Dünyaya yayıldıkça dünyan büyür. İlerlersin. Ileri hep daha ileri. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Sayın Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ” Ben çocukken 2 kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım. ”
Mustafa Kemal Atatürk okudu, okudu, okudu… Ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Verdiğim bu örnek kitapların geliştirdiği bakış açısıyla bağlantının en güzel ve en kıymetli kanıtıdır.
Saygılarımla…