Geçmişten günümüze insanoğlu birçok kelimeyle özdeşleştirilmiştir. Bunlardan en yaygın olanı ise “savaş” tır. Kısaca “İnsanoğlu olmazsa savaş olmaz, savaş olmazsa insanoğlu rahat olamaz.” diyebiliriz. Peki insanlığın bu savaş tutkusu nereden gelmektedir? Büyük ihtimalle doğuştan gelen çıkarcılık tutkusundan. İki insan herhangi bir şeyi paylaşamayınca bunu kolayca kavgaya, toplumlara taşıyınca savaşa yol açabilir. Peki herhangi bir insan neden kendini her şeyin en iyisine layık görür? Savaşları başlatan ve milyonlarca kişiyi öldüren insanların ortak özellikleri nedir?
Bir düşünsenize, herkesin aynı şeyi istemesi yüzünden savaş olmadığını. Evet başta, demir yumrukla yönetilen kominist bir toplum gibi geliyor. Ama en azından birbirini küçük gören ve her şeye sahip olabileceklerini düşünen iki adamın kavgası uğruna milyonlar heba edilmemiş olucaktır. Bu yüzden tek bir otoritenin yönettiği bir toplumda yaşamak isterdim. Böylece bir insanın bir kaynak elde edebilmek için savaş açmasına gerek kalmamasını sağlardık. Çünkü gezegenimizin kaynakları hepimizin olurdu, tıpkı olması gerektiği gibi, ve her an her kaynağa ulaşabilirdik. Hiç başka bir ülkedeki insanların sahip oldukları şeylere imrendiğiniz, haksızlığa uğradığınızı düşünmediniz mi? Açıkçası ben düşündüm ve sırf başka bir coğrafyada veya toplumda yaşadığı için şanslı sayılan insanların olmasından sıkıldım. İnsanların tek bir lideri olduğu sürece ırkçılık gibi büyük bir sorun da ortadan kakmış olucal ve bu sayede insanlık olarak daha çok birleşebileceğiz ve birbirimize yardım edebileceğiz. Evet fikir ayrılığının olması alınan kararları daha mantıklı kılar ama bunu kendilerini en yukarıda sanan ve ellerinde kontrolsüz güç bulunduran kişilerle yaptığımız zaman herhangi bir fikir ayrılığında nükleer savaş korkusu oluşuyor. Belki tek ötorite lideri de bir savaş yanlısı olabilir ama eğer savaşacak birisi yoksa neden korkalım ki? Eğer biz hepimiz aynı ırktan geliyorsak, aynı ihtiyaçlarımız, amaçlarımız, değerlerimiz varsa neden hepimizin lideri de aynı olmasın? Dünyanın kuzey tarafındaki insanların lideri, ekvatordaki insanların lideri, Amerika’da yaşayan insanların lideri bir karar vermeye çalışır ve eğer biri bile reddederse sonuç felaket olur. Hem neden kuzey, ekvator, Amerika … diye ayırıyoruz ki? Buradaki önemli kelime “insan” ve yaşadığımız yerin bunu da değiştirdiğine inanmıyorum. Gereksinimlerimiz aynı ise buna ulaşma şansımız da aynı olmalı.
Evet belki dünya halkı ile liderin fikirleri bazen çatışabilir. Ne de olsa altı milyar insanın da fikrinin aynı olmasının imkanı yok. Eğer farklı liderler olursa bu her ayrı fikre sahip insanı bir lider manipüle ederdi ve kaçınılmaz bir dünya savaşı olurdu. Tamam belki liderler olmadan da savaşlar çıkardı ama bunlar olsa olsa iç savaş olurdu ve sonunda uzlaşmaya varılırdı. Günümüzün aksine, sanki oyun oynuyormuş gibi, insanların hayatını riske attıklarının farkında olmadan güç gosterileri yapılmazdı. Bu nedenle eğer değiştirme şansım olsaydı ikinci kere düşünmeden tek otoriteli bir yönetimi seçerdim.