Sanatsız Bir Geleceğe Uyanmayalım Diye…

 

Ülkemizde çoğu okulda sanat faaliyeti adına çok az şey yapılıyor. Hatta bazı okullarda sanata dair etkinlikler zaman kaybı olarak görülüyor. Bu düşünce öylesine yayılmış ki öğrenciler dahi kendi günlük hayatlarında sanata yeterli vakti ayırmıyorlar. Peki ya sanata karşı olan bu önyargının sebebi ne ve sanata yeniden değer kazandırmak için neler yapılabilir?

 

Çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de öğrenciler sınav stresi ya da okulun, çevrenin oluşturduğu baskıyla başa çıkmaya çalışıyorlar. Bir müzik aleti çalmak, resim yapmak veya ilgi alanlarındaki bir sanat dalıyla uğraşmak onlara iyi gelecek olsa da birçok öğrenci bunu görmezden gelip sadece derslerine odaklanmanın onların sorunlarını çözeceklerine inanıyorlar. Özellikle sınav senelerindeki öğrenciler ders dışı yaptıkları şeyleri tamamen durdurup bir daha başlamıyorlar.

 

İnsanlarda sanki ders haricinde bir sanat dalıyla uğraşmak okul içi performansları düşürecek gibi bir algı var. Oysaki yapılan pek çok araştırma müzik aleti çalmanın, resim ya da spor yapmanın zihne iyi geldiğini, hayatın diğer alanında da odaklanmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

 

Bu algıları kırmak ve sanata önem veren öğrenciler yetiştirebilmek için okullarda veya okul dışında yapılabilecek bazı şeyler var. Örneğin okullarda sadece müzik ya da resim dersi vermek çok verimli olmuyor. Buna çözüm olarak da haftada en az 2 saatin öğrencilerin istedikleri sanatla uğraşmaları için ayrılması okul dışında buna imkânı olmayan öğrenciler için en azından haftada 2 saat bununla uğraşmaları için fırsat olarak düşünülebilir. Okul içerisinde gerekli materyaller verilerek yapılan sanat etkinlikleri öğrencilere okul dışı için de teşvik olur ve devam etmelerini sağlar.

 

Okul dışı yapılabilecek faaliyetleri düşünürsek de ülkemizdeki ücretsiz sanat okulları, kurs merkezlerinin sayısını arttırmak ve herkesin erişebileceği hale getirmek sanatın öneminin yaygınlaştırılması için iyi bir yöntem olabilir. Açılacak bu sanat merkezlerinin afişlerini insanların en çok görebilecekleri yerlere asmak ve afişte yapılacak etkinliklerden, kurslardan bilgilendirici şekilde bahsedilmesi özellikle de ücretsiz olduklarının belirtilmesi onları daha dikkat çekici bir hale getirecektir.

 

Okul içindeki sanat etkinliklerini ve okul dışındaki kursları ücretsiz yapmak tabii ki de insanlara yardımcı olacaktır ama yeterli mi diye düşünecek olursak yeterli olmadığını anlayabiliriz. Örnek olarak gitar çalma konusunda çok yetenekli, okuldaki ve okul dışındaki ücretsiz kurslarda da çok başarılı olmuş bir öğrenci var fakat bu yeteneğini daha da ileri taşıyabilmesi için tüm bu etkinlikler dışında evde de tekrar yapması gerekiyor. Elbette ki herkesin bir müzik aletine ya da profesyonel boyuttaki resim materyallerine ödeme yapacak şartları olmayabilir. Buna da çözüm olarak ‘’sanat bursu’’ adı altında verilecek bir burs türü düşünülebilir. Nasıl derslerinde başarılı olan öğrencilere devlet ya da okullar burs veriyorsa aynı şekilde sanat dallarında da bu şekilde bir burs yöntemi uygulanabilir. Böylelikle gerçekten isteyen ve alanında yetenekleri olan her öğrenci sanatla uğraşabilir.

 

Sonuç olarak bakıldığında ülkemizde sanatı yaygınlaştırabilmemiz için yapılabilecek birden fazla yöntem ve çözüm bulunmakta. Tabii ki en önemlisi insanları bu yönde bilinçlendirmeyi başarabilmek çünkü eğer insanlar sanatın öneminin farkına varırsa sanat için çabalarlar ki bu da ülkemizin bugünü ve yarını için becerikli ve sanata değer veren gençler yetiştirmesini sağlar. Sanata değer verilmesi de bir nevi geleceğimize yatırım yapmak gibi olur.

(Visited 110 times, 1 visits today)