Sanatı değerlendirmek için önce şuna karar vermemiz gerekir: Sanat, sanat için mi yoksa toplum için midir? Eğer sanat, sanat içinse sadece elit kesim; ancak sanat, toplum içinse isteyen herkes erişebilir. Eski zamanlar ile günümüz arasındaki fark da bu, eskiden sanat eserleri sadece zengin kesim tarafından görülebiliyordu. Lakin; artık sanat eserlerini görmek çok kolay, bir tıkla bir sanatçının bütün eserlerine erişebiliyoruz.
Bana sorarsanız, sanat toplum içindir. Örneğin; Fransa’da bulunan, Leonardo da Vinci’nin meşhur eseri ‘Mona Lisa’ da dahil olmak üzere birçok başarılı eserin sergilendiği Louvre Müzesi internet üzerinden bazı turlar düzenliyor. Bu sayede isteyen herkes bu müzedeki şaheserleri görebiliyor, eğer Louvre Müzesi böyle bir uygulama yapmasaydı nasıl görebilecektik Theodore Gericault tarafından yapılmış, romantizmin başyapıtı ‘Le Radeau de le Meduse’ (Medusa’nın Salı) tablosunu.
Bu tablolardan biraz bahsetmek gerekirse: Medusa’nın Salı gerçek insanların gerçek hikayesine dayanıyor. 400 askerin batan Fransız Medusa firkateyninden kurtulup daha sonra bir sal yapmaları ve orada mahsur kalmaları hikayesi yatıyor bu tabloda. Tablo ise geriye son kalan 15 askerin bir gemi görüp nasıl seslerini duyurmaya çalıştıklarını ve nasıl bitkin düştüklerini anlatıyor. Mona Lisa tablosu ise ‘Benim Kadınım Lisa’ anlamına geliyor ve Lisa Gherardini adında gerçek bir kişinin resmedilmiş halidir. Ayrıca bu tabloya ‘La Giocondo’ da denmektedir bunun nedeni ise Lisa Gherardini’nin Frances del Giocondo’nun karısı unvanına sahip olmasıdır. Mona Lisa her zaman çok değerli bir tablo olsa da şu anki değerini 1911 yılında onu çalan hırsız sayesinde kazanmıştır.
Peki herkesin erişebilmesi sanat eserinin kalitesini azaltır mı? Sanatın hissettirdiklerini sadece almak isteyen alır. Louvre Müzesi internet üzerinden turlar düzenliyor evet ama kaç kişi katılıyordur sizce? Sanat hiç umurunda olmayan biri neden o tura katılsın ki, büyük ihtimalle Louvre adında bir müze bile duymamıştır.
Ancak; bu durum sanatçıları, özellikle günümüz sanatçılarını, olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü; internetten erişilebilen eserler satın alınmaya gerek görülmüyor, bu nedenden dolayı da sanatçının cebine para girmiyor ama unutmamak gerekir ki hiçbir sanat eserinin görüntüsü gerçeği kadar güzel olamaz ama herkes bu şekilde düşünmüyor. Bence, bu durum devletin sanatçılara da aynı öğretmenler gibi maaşa bağlamasıyla çözülebilir. Öğretmenler hayatlarını devam ettirmek için öğretiyorlar sanatçılar da sanat yapıyorlar.
Kısacası; hiçbir şey sanatın canlı görüntüsü kadar güzel olmasa da imkânı olmayan insanlar için de bu uygulamalar bir şans.
Yararlandığım Siteler: https://blog.flypgs.com / www.saventravel.com