Sanal Ekonomi

Bence bir yerden sonra artık gerçek dünya ile sanal dünya bir olacak ve çoğu insan hayatını sanalda mı gerçekte mi geçirdiğini pek fark etmeyecek. Ray Kurzweil’e göre insanlık yaklaşık 2045 yılında bir tür teknolojik tekilliğine uğrayacak. İnsanlık bu zamana gelince artık yapay zeka ile insan zekasının farkı kalmayacak ve bu yüzünden dünyada iyi ve kötü değişikler olacak. Bu değişikliklerden biri sanal ekonomiye geçiş olabilir.

İnsanlar sanal ekonomiye geçiş yapmaya başlayınca artık normal para kullanamayacağız. Normal para yerine büyük ihtimalle “kripto para” dediğimiz şeyi kullanacağız. Kripto para aynen gerçek para gibi ama bunlar sadece sanal evrende var olabiliyor ve insanlar arasında el değiştirebiliyor, ama gerçekte bir karşılığı yok.

Tabi ki gelecekte dünyada sadece kripto para olmayacak çünkü paranın karşılığı bir şey olması lazım ve eğer gerçek hayatta kripto para kullanmaya başlarsak bu yüzden sorunla karşılaşırız. İlk olarak eğer biz kripto para kullanmaya başlarsak, bu parayı sadece bir yazılımda saklayabiliyoruz ve birbirimize bir yazılımla aktarabiliriz. Diyelim 2050 yılındayım ve herkes sadece kripto para kullanıyor. Eğer ben para aktarma yazılımını bozarsam onu nasıl tamir edeceğim? O yazılımı güncellemek için para vermem gerek ama yazılım olmadan parayı aktaramayacağım. Demek istediğim şey, kripto paranın zayıflıkları var ve sadece ona güvenmemiz iyi olmayabilir. Bu yüzden ben tamamen güvenebileceğimiz bir sanal para düşünmek istiyorum.

Bunu yapabilmek için ilk olarak eski paraların kötü ve iyi yanlarına bakmamız lazım. Metal paranın kötü tarafı kolay kaybedilir olması, sanal evrende olmaması ve değerinin değişmesidir. Bundan dolayı bizim yaratacağımız paranın kolay kaybedilemez olması, değerinin değişmemesi ve sanal evrende olması gerek. Ben bu paranın her bir tanesine kendine has bir kod verip, bu kodu da bir kuantum bilgisayardan üretirdim. Böylece bu kendine has kod aslında hangisi olduğu belli olmayan birden fazla kod olurdu! Bu kod da bilgisayarla görülemezdi, çünkü kuantum durumlar ancak bir insan bakarsa gerçeğe dönüşür. Her paraya bu kuantum numaraları vereceğim böylece diyelim bir hacker paranı çaldı, o paraya baktığı anda paranın sayısı belli olup, kolayca getirilebilir. Bakmazsa da hiçbir işine yaramayacaktır. Gelelim ikinci soruna. Bu paranın değerinin sabit durması için bir paranın neden değeri değişir onu bulmamız lazım. Bir paranın değeri onu basan ülkenin gücüne göre değişir. Eğer bir ülkedeki mal varlığı diyelim çoksa ama bastığı para miktarı azsa, parasının değeri çok olur. Eğer tam tersi olursa o zaman parasının değeri az olur. Çoğu ekonomistlere göre en iyisi, para miktarının ülkenin mal varlığından azcık daha fazla olmasıdır. Buna göre benim yaratacağım paranın da miktarı kullanıcılarının mal varlığından azcık daha fazla olması lazım. Kripto paralarının yazılımlara bağımlı olmasına gelince, bunun da tek çaresi mekanik bir alet ile de işlenebilmeleri olabilir. Bu mekanik alet belki de Charles Babage’ın yaptığı mekanik bilgisayara veya Facit hesap makinelerine benzeyebilir.

Sonuç olarak bence gelecekte dünyadaki tek para birimi “kripto para” olamaz çünkü sadece bir tane para birimi olması riskli bir şey.  Ancak kripto paraların da işe yaradığı kişiden kişiye para aktarma durumları olduğuna göre, giderek daha güvenilir sanal paraların çıkacağını düşünebiliriz. Hatta çok çeşitli sanal paraların çıkacağını ve bunların güvenilirlik için büyük bir yarışa girişeceğini söyleyebilirim.

(Visited 68 times, 1 visits today)