Öncelikle metaverse nasıl ortaya çıktı ve nedir sorularını cevaplayalım. Türkçesi “evren ötesi” anlamına gelen Metaverse’de sanal alem ve gerçek dünya iç içe olacak. Metaverse’te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği 3D sanal bir ortam sunuluyor. Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin veriyor. Teknoloji devleri de sanal dünyada söz sahibi olmak için bu alandaki yatırımlarını artırıyor. Yaşadığımız salgın süreci, Facebook’un şirket adını “Meta”ya dönüştürmesi ve Metaverse’e yapacağı yatırımları duyurmasıyla popülerliğini artırmış olsa da esasında Metaverse yeni bir kavram değil. Bilim kurgu romanlarında, filmlerinde Metaverse ismiyle de başka isimlerle de sanal dijital evrenlerle karşılaşıyoruz. Popülerliğine rağmen Metaverse’in ne olduğu ve neleri kapsadığı üzerine net bir tanımlama yapmak mümkün değil. “Evren ötesi” ya da “üst evren” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz Metaverse, içerisinde bulunduğumuz gerçek evreni ve pek çok sanal alt evreni kapsayan çok boyutlu kurgusal bir dijital evrendir.
Metaverse ile ilgili beklentilerin çoğu aslında günümüzde de deneyimleyebildiğimiz fakat bir kısmı henüz kitleselleşmemiş teknolojilerden oluşur. Kullanıcıların kendilerine bir avatar oluşturup alternatif sanal bir hayatı yaşadıkları İkinci Hayat dünyasında okula gitmek, işe başlamak, gelir elde etmek, insanlarla sosyalleşmek ve yatırım yapmak mümkündür. Hatta Second Life üzerinden para kazanıp, bu parayı gerçek dünyaya aktarmak da söz konusudur.
Bence metaverse oldukça yararlı bir buluş. Örnek vermek gerekirse: Eğitim alanında çok büyük avantajı var. Tıp, mühendislik veya mesleki eğitimlerde bu işimize yarayacak. Eğitimde öğrenciler çok daha verimli bir öğretme gerçekleştiren simülasyon ve içerikleri deneyimleyebilecekler. Dil öğrenmekte de etkili olabilir. Gözlükle istediğiniz ülkeye gidip oranın sokaklarında gezebilirsiniz, dilini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Metaverse, kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmalarına ve geniş çapta erişilebilir bir dijital dünyada özgürce dağıtmalarına izin verecek. Modern internetin aksine Metaverse kullanıcıları, tüm değişiklikleri gerçek zamanlı olarak yaşayacak. Bir kullanıcı Metaverse’de herhangi bir değişiklik yaparsa, bu değişiklik kalıcı olacak ve hemen herkes tarafından görülebilecek. Müşteriler, sosyal medyadaki gibi markalarla sadece konuşmakla kalmayacak, onlarla 3D formda etkileşime geçebilecekler. Bu etkileşim sırasında insanlar kültür ve sanat gezilerine bile atılabilecektir. Fiziksel işler hariç, iş yerine gidip çalışma diye bir şeye ihtiyaç kalmayacak.
Bu gibi pek çok şey sayabiliriz. Teknolojinin bu denli gelişip gerçek olmayan bir dünya oluşturması beni oldukça heyecanlandırıyor ve metaverse bence gerçeğin ta kendisi