Covid-19 pandemisinden sonra yaygınlaşan ve hayatımıza giren sanal alışveriş, günümüzde neredeyse herkesin hayatının bir parçası oldu. Herhangi bir yere gitmeden alışveriş yapmak birçok kişi için daha cazip geliyor.
Sanal alışverişin bazı dezavantajları da var. Örneğin; internette görülen ürünle teslim edilen ürün arasında farklar bulunabiliyor. Deneme imkânı olmadığı için, ürünlerin bedeni küçük veya büyük gelebiliyor. Bu tür sorunlar kullanıcıların mağduriyetine yol açabiliyor. Bence sanal alışveriş tamamen zararlı değil fakat sürekli alışveriş ortamında bulunmak bazı insanlarda bağımlılık yapabiliyor. Ürünlerde oluşabilecek problemler sonucunda insanlar zor durumlarla karşılaşabiliyor. Bu sebeplerle, ben sanal alışverişi çok fazla tercih etmiyorum. Ancak yemek gibi ürünleri sanal alışveriş yoluyla almayı tercih ediyorum; çünkü bu tür ürünlerde benzer hatalar daha az görülüyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte, sanal alışverişin avantajları ve dezavantajlarının daha iyi yönetilebileceği bir sistemin oluşturulabileceğini düşünüyorum. Örneğin; artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri sayesinde kullanıcılar, ürünleri sanal ortamda deneyimleyebilir ve seçim yaparken daha az hata yapabilirler.
Güvenilir e-ticaret platformlarının yaygınlaşması ve müşteri deneyimlerine önem verilmesi, bu sorunların çözümü için bir adım olabilir.