Sanal Ağırlık

 

Birkaç yıl önce yapılan hesaplamalara göre 500 milyon tweet, sayısız metin, milyarlarca WhatsApp mesajı ve yarattığımız diğer tüm bilgilerle temsil edilen bu görsel imge yığını gezegenimize bir şeyler katma potansiyeline sahip. Portsmouth Üniversitesi’nden fizikçi Melvin Vopson’un huzurunda işler daha da zorlaştı.
Çok fazla kanıt olmadan geniş çapta kabul görmesinin pek mümkün olmadığı garip bir fikir. Vopson, antimadde patlamalarına dayalı deneyler yaptı. Deney, bilim camiasını bilginin yalnızca kütleye sahip olmadığına değil, aynı zamanda yeni bir madde türünü de temsil edebileceğine ikna etmeye yardımcı oluyor. Bilgi teorisini anlamak zordur. Bilgi, aşağıdakiler gibi dijital olmayan öğelere uygulanabilir: B. Bir parçacığa nasıl davranacağını söyleyen özellikler. Bilgisayara hangi seslerin ve görüntülerin gösterileceğini söylemek için 1’ler ve 0’lardan oluşan bir kod indirmeyi hayal etmek kolaydır. Bu, sistemi oluşturan dokuların seviyelerini, enerjideki dalgalanmaları vb. İçerir. açıklamada önemli bir faktördür.

1960’ların başında, Alman-Amerikalı bilim adamı Rolf Landauer, herhangi bir sistemden verileri kaldırmak için gereken minimum enerji geçişini tahmin etti. Bu küçük bir fikir gibi görünse de, veri kaybı ile termal radyasyon salınımı arasında temel bir bağlantı kurduğu için etkileri önemlidir. Yıllar geçtikçe, Landauer’in teorileri kuantum seviyesindeki deneylerle bile desteklendi ve bu, bilgi aktarımının temel miktarda enerji içerdiği fikrinde bir miktar gerçek olabileceğini gösterdi. Vopson’ın Einstein’ın hesabını yorumlamasına göre, her gün yarattığımız tüm bilgiler Dünya’ya küçük ama sıfır olmayan bir kütle ekliyor. Enerjideki bu temel değişimi de hesaba katarsak, kütle değişimine karşılık gelmelidir. Kedi videolarının, Wikipedia makalelerinin, Twitter savaşlarının ve TikTok saçma şarkılarının üstel büyümesinin herhangi bir mantıklı sonucu varsa, gelecek için şok edici sonuçları olacaktır. Sınırsız dijital genişleme, tüm veriler için depolama alanı tükenme olasılığının yanı sıra, önemli maliyet artışlarına yol açacaktır. Bazı uzmanlara göre, dijital bitlerimizin ağırlığı aslında 350 yıl içinde Dünya’daki tüm atomların ağırlığını aşabilir. Bir bilgi krizinin nihai senaryoları göz ardı edilirse, böyle bir teori bazı durumlarda kütlenin hesaplanma şeklini değiştirebilir ve karanlık maddenin özelliklerini Deşifre etmemize yardımcı olabilecek yeni teorilere yol açabilir.

Şu anda, günümüzün bilgi yoğun depolama cihazlarının öngördüğü kütledeki son derece küçük değişiklikleri göremiyoruz, bu nedenle bu kavramı yalnızca “düşündürücü” olarak sınıflandırabiliriz. Ancak Vopson’ın Landauer’in tahminlerini temel parçacıklara uygulayan yeni deneyleri tüm bunları değiştirebilir. Elektronun toplam kütlesinin kendi içsel dinlenme enerjisinden geldiğini ve bu konuda çok az miktarda bilgi bulunduğunu varsayarsak, elektron teorik olarak antimadde muadili pozitron ile çarpıştığında salınan fotonların püskürtülmesinde öngörülebilir bir enerji spektrumunun kendisini yayar.

Konsept, test edilene kadar çekici ama tartışmalı bir fikir olmaya devam ediyor. Ancak doğru olduğu kanıtlanırsa sonuçları çok ağır olabilir.

(Visited 20 times, 1 visits today)