İnsanın sağlıklı bir bedene sahip olup sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için en önemli kurallardan bir tanesi sağlıklı beslenmektir. Yediklerine dikkat etmeden, vücutlarına zarar verecek yiyecekleri yiyen kişiler özellikle ilerleyen yaşlarda pek çok sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.
Karbonhidratlar: Alt grupta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır. Pirinç, bulgur, makarna ve ekmek.
Mineraller: Sağlıklı yaşam için gereklidir. Sebze ve meyvelerde bulunur, sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir.
Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek açısından çok önemlidir. Et, süt ürünlerinde bulunur.
Yağ-Şeker: Yağ ve şeker, çok az tüketilmesi gereken gıdalardır fakat A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir.
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir. Sağlıksız beslenme, düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur. Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, hafıza ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirmelisiniz. Sağlıklı gıdalar yiyerek pek çok hastalıktan kurtulabiliriz. Hayat bize sunulmuş bir hediyedir. Bu hediyeyi özenle korumak ve ona iyi bakmak gerekir.