Sadece Baktığın Yerden İbaret

Bil ki geride bıraktıkların ileri gitmeni engelleyecek. Unutma ileri gidebilmen için arkadakileri unutman gerek          Adam Fawer

Geçmişi hatırlamayanların yazgısında geçmişi tekrar etmek vardır                                                                            George Santayana

Size birbirleriyle çelişen iki söz verdim sizlerle bu sözler hakkında biraz konuşmak isterim. George Santayana’nın sözüne katılmaktayım, elbet hiçbir insan geçmişte yaptığı hataları ört pas ederek yaptığı yanlış eylemleri değiştirmeden devam etmekten başka bir şey yapamaz fakat arkada kalan, seni düşündüren olumsuz etkileyen gelecekte alacağın kararlarda önemli bir yer edindiyse o olayı kişi vb. şeyi unutmamak şüphesiz onu unutana kadar intihardan farksız bir şeydir olaya bu yönden bakarsak bir yerden sonra Adam Fawera hak vermemek pek de mümkün gözükmüyor.

Demiyorum ki bir düşünür haklı bir diğeri haksız, yazımın başında dediğim gibi de değil aslında belki de öyle bu sözlere nereden baktığınıza bakar eğer ilk sözle ikinci sözün kendi içlerinde düz anlamlı hallerine bakarsanız   elbette çelişir ama dusunurlerın asıl ima etmeye çalıştıklarına bakarsanız bu iki söz birbirlerini destekler hâlâ gelir. Diyeceksiniz neden sadece bir söze katıldığını söyledin ben birbiriyle çelişir durumdayken hangisine katıldığımı söyledim yani düz anlamlarından başka bir şeyi düşünmeye kalkmamışken. Adam Fawer sözünde de kendisini geçmişe kaptırıp geçmişte yaşadığı şeyleri iyi kötü ayırt etmeden geri döndüremeyeceğini bildiği halde aklında tutması ve onu düzeltmek için hiçbir şey yapmamasını kastetmektedir, George Santayananın sözünde ise geçmişi umursamayıp yaptığı hataları ciddiye almadan  yoluna devam etmesini kastetmekte her ne kadar dışarıdan birbirine zıt gözükse de birbirini destekler nitelikte iki cümleden bahsediyoruz bu sözlerde farklı cümlelerle olsa da benzer bir şeyden bahsedilmiştir.

Size yine bu anlam ilişkisine yakın bir anlam ilişkisine sahip iki cümle verecek olursam herkesin çok iyi bildiğim ve ansızın gelenler için kullanılan iki tabirden bahsederim bunlar; “iyi insan lafının üstüne gelir” ve “iti an çomağı hazırla” dır bu tabirler düşünürlerinkini farkla cümlelerin benzer olup anlamlarının farklı olmasıdır bu olay iyi yerden bakan ınsan  ve kötü yerden bakan insanın farkını  apaçık ortaya serer yeniden tekrarlamış olacağım ama dediğim gibi sadece baktığınız yerle alakalı anlattıklarımı daha da açıklayıcı kılmak için bir görsel suancagım                          6 mı 9 mu?                    

 sol taraf 6 derken sağ taraf 9 der bu da fikrin kısının bakış acısına bağlı olduğunu gösterir.

Son olarak eğer bana hangi düşünürün fikrine katılıyorsunuz diye sorarsanız yazımdan da anlayacağınız üzere cevabımın mekana zamana duruma ve olaya göre değişeceğini beyan etmekten başka bir cümleye lüzum olmaz.

(Visited 18 times, 1 visits today)