Piyano çalmayı çok seviyorum. Üç yıldır piyano kursuna gidiyorum. Piyano çalarken kendimi huzur içinde hissediyorum. Özellikle sıkıldığım zamanlar piyano çalarsam hemen keyfim yerine geliyor. Piyano ile ilgili her şeyi öğrenmek istiyorum. Bence her insan, bir müzik aleti çalmayı öğrenmeli. Şimdi size piyano ile ilgili bazı bilgiler vereceğim.
Bir piyanonun on bin adeti hareketli olmak üzere toplam 12 binin üzerinde parçadan oluştuğunu biliyor muydunuz?
Asıl adı “Piyano e forte” olan piyanoyu Floransalı Bartolomeo Cristofori 1711 yılında icat etmiştir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesin meydana gelmesine sebep olur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano vurmalı müzik aleti olarak adlandırılır.
Zamanla dış fiziksel etkenler ya da çalma yoğunluğu piyanoların ses ve performans kayıpları yaşamasına neden olmaktadır. Onarılmaları ve yeniden akort edilmeleri gerekir. Dünyanın en iyi piyano akort (ayar) uzmanlarının büyük çoğunluğu kördür.
Başka hiçbir solo çalgı, piyanonun gücüne sahip değildir. Geniş ton aralığından ötürü piyanoya “Enstrümanların Kralı” denir. Piyano, parmağın dokunuşuna anında yanıt verir. Her parmakla başka bir nota çalabilme, her notayı hafif ya da güçlü seslendirebilme özelliği, piyanoya büyük bir anlatım kapsamı kazandırır. Bir piyanist, ister tek başına, ister bir orkestra eşliğinde olağanüstü bir müzik gerçekleştirebilir. Piyanoların en iyisi kuyruklu piyanodur. Kuyruklu piyano hem büyüklüğü hem de sesi bakımından ”görkemli” bir çalgıdır.
Bir piyanonun klavyesi 88 tuşa sahiptir. Verebildiği en pes ses 27,5 hz frekanslı ‘La’ sesidir. Bütün piyanolarda bu sesi veren telin boyu 198 cm kadardır. En tiz ses ise 4186 hz frekanslı tanpere ‘Do’ sesidir. Bu sesi veren telin boyu 61 cm kadardır.
Piyanonun bazı çeşitleri vardır. Mekanik piyano, duvar piyanosu, elektrikli piyano, kuyruklu piyano, pnömatik piyano bunlardan bazılarıdır. Hepinize bol müzikli günler diliyorum.