Ruh Halimizde Havanın Etkisi

Hava durumları ve atmosferik olaylar insanların ruh halleri üzerinde önemli ve büyük etkilere sahiptir. Bu etkiyi oluşturan temel hava koşulları ise sırası ile güneşli ve parlak, yağmurlu ve kasvetli, karlı ve buzlu olarak tanımlanabilir. Bu koşulların ise farklı insanların ve hatta farklı yaş guruplarının ruh halleri üzerindeki etkileri de farklı olabilmektedir. Aynı hava koşulu bazı guruplarda neşe ve sevinç yaratırken diğer kesimlerde hüzün ve kaygıya neden olabilir.

 

Güneşli ve parlak bir gün hemen hemen tüm insan guruplarının ruh hallerinde mutluluk ve coşkuya neden olur. Çünkü güneş parlaklığı ile doğaya rengini veren ve hayata dair tüm unsurları besleyen büyük bir enerji kaynağıdır. İnsanoğlu bu büyük enerji kaynağını kendisi için doğrudan kullandığı gibi parçası olduğu doğanın kullanımından dolaylı olarak yararlanabilmektedir. Doğrudan kullanıma örnek verilecek olursa vücuda alınan D vitamini ve bunun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi dikkate alınabilir. Dolaylı kullanımda ise doğanın sunduğu ve çok çeşitli olabilen besin kaynaklarına ulaşım kolaylığından bahsedilebilir. Her iki durumda da insanın önce bedensel sağlığı ve sonra bununla doğrudan ilişkili olan zihinsel ve ruhsal sağlığının olumlu yönde etkilendiği söylenebilir.

 

Diğer taraftan kasvetli ve yağmurlu bir günde ise insan guruplarının birçoğunun bu durumlardan olumsuz etkilendiği ve hava durumu ile orantılı kasvetli ve sıkıntılı bir ruh haline kavuştuğunu söyleyebiliriz. Bununda temel nedeni yine yukarıda bahsedildiği üzere güneşin olmamasına bağlı olarak aslında doğanın rengini kaybetmesi olarak gösterilebilir. Benzer şekilde gök yüzünün yere yaklaşması insanların, kendilerini sıkıştırılmış ve hapsedilmiş hissetmelerine neden olur. Bu tür hava koşulları insanların dış dünya faaliyetlerini de kısıtlayabileceği için ayrı bir dert kaynağı olarak değerlendirilebilir. Tüm bu yoksunluklar ise insanın ruh halinde olumsuz kaymalara neden olabilmektedir.

 

Karlı ve buzlu havalar ise diğerlerinden farklı olarak farklı insan guruplarında farklı ruh hallerine neden olabilmektedir. Örneğin yağan kar küçük bir çocuğu oynayacağı kar topu ya da kayacağı kızak hayali ile sevinç ve mutlulukla kaplarken, aynı kar yağışı çocuğun ailesinde işe geç kalmadan nasıl ulaşacağı düşüncesi ile kaygı ve hüzne sebep olabilir.

 

Sonuç olarak değişik hava koşullarının farklı insan gurupları üzerindeki etkilerinin de farklı olabilmektedir. Bu etkiler insanların yaşam işleyişleri ve planlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. İnsanların doğal kaynaklara ulaşım kolaylığı, sosyal ihtiyaçları karşılayabilme olanakları ve hayattan beklentilerine göre hava koşullarından etkilenme dereceleri farklılık gösterebilmektedir ancak her durumda insanların ruh hali az ya da çok, olumlu ya da olumsuz hava durumu ve atmosferik olaylardan etkilenmektedir.

(Visited 117 times, 1 visits today)