Gün içinde pek çok olay yaşayabilir, bu olayların sonucunda iyi veya kötü ruh hallerine sahip olabiliriz. Bizi sevindirecek ve üzecek olaylar sonucu ruh halimiz değişebilir ve ruh halimiz aldığımız kararları veya yapmayı planladıklarımızın sonucunu etkileyebilir. Kimilerini iyi bir ruh hali iyi yönde etkilerken kimilerini kötü ruh hali daha iyi yönde etkiler. Bazı insanlar kötü bir ruh halinin başarının anahtarı olduğuna inanırlar. Fakat ben bu görüşe katılmıyorum.
Yaşadığımız olaylar sonucu ruh halimiz değişir ve günümüzün bir kısmını bu ruh halinde geçiririz. Evet, belki iyi bir ruh hali bize çok iyi şeyler yaptırmayabilir ama bence kötü bir ruh haline göre iyi bir ruh hali daha sağlıklı kararlar almamızı sağlar. Kendimden örnek verecek olursam ben kötü bir ruh haline sahip olduğum dönemlerde en sevdiğim aktivitelerden bile zevk almaz olurum. Mesela eğer bir maçım varsa ve öncesinde kötü bir olay yaşadıysam asla %100 yüzdeyle oynayamam. Belki bu gibi durumlarda bazı insanlar benim aksime kötü bir ruh haliyle yaptıkları işlerde daha başarılı oluyor olabilirler.
Benim görüşüme göre insanlar iyi ruh hallerindeyken yaptıkları işlerde daha başarılı olmalılar çünkü bence bir işi mutluyken yapmak size o işi mutsuzken yapmaktan daha çok kazanç sağlar. Küçük bir örnek verecek olursak her ay düzenli bir şekilde yazdığım bu blokları canım sıkkınken veya mutsuzken yazdığımda bloğumun beğenilmesi ve mutluyken yazdığım zamanlardaki beğenilme yüzdesi arasında büyük bir fark oluyor. Öyle ki beni yakından tanıyan arkadaşlarım yazılarımı okuduğunda nasıl bir ruh haliyle yazdığımı anlayabiliyorlar.
Ben iyi bir ruh halinin bize daha çok getirisi olduğunu düşünüyorum fakat Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak bu konuyla ilgili yazdığı bir yazısında kötü bir ruh halinde olanların, ruh hali iyi olanlara göre gördükleri detayları daha doğru hatırlayabildiklerini savunmuş ve ayrıca ” Üzüntü hissi hafif bir alarm sinyali gibidir, çevremizde bulunan bir zorlukla başa çıkabilmemiz için bizi daha çok çaba harcamaya ve daha fazla motive olmaya sevk eder, durumu düzeltmeye yönelik bir enerji ortaya çıkartır. ” görüşünü ileri savunduğunu belirtmiştir. Ben bu konuda tam tersi şekilde düşünüyorum ama Mehmet Başkak yazısında çaba gerektiren zorlu işlerde mutsuz bir ruh halinin kişinin o işle uğraşma azmini arttırdığını, mutlu bir ruh halinin ise tam tersi etki yaptığını belirtmiştir.
Buna karşılık olarak bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma sonucu bu konuyla ilgili kesin bir şey söylenemeyeceği kararına varılmış, bu konunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiği ortaya konulmuştur. Yapılan başka bir araştırmada ise insanların mutluyken, ön yargılarına göre sosyal çıkarımlar yapma ihtimallerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu konuda benim düşüncem ise başından beri değişmedi. Bence kötü ruh hali başarının anahtarı değildir.