Robotlaşmanın Etkileri

Çağımız teknoloji çağı. Teknoloji insanların hayatında o kadar büyük rol almakta ki teknolojinin kullanılmadığı alan neredeyse yok gibi. Tablet, telefon, bilgisayar, çamaşır makinası, uçak, araba gibi teknolojik ürünler artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.

İnsanlar teknolojiden büyük faydalar görmektedir. Üretim, sağlık, eğitim, ticaret, beslenme gibi alanlarda teknoloji sayesinde birçok yenilikler yapılmaktadır. Teknolojik yenilikler beraberinde robotlaşmayı da getirmektedir. Auto Desk isimli şirketin CEO’su  Carl Bass şöyle demiş: ”Geleceğin fabrikasında yalnız iki çalışan olacak. Bir insan ve bir köpek. İnsan, köpeği beslemek için orada bulunacak, köpek ise insanın makinalara dokunmasını engellemek amacıyla orada olacak”.Bu yaklaşım geleceğin fabrikalarının bir betimlemesi. Robotların birçok sektörde kullanımının artması üretim alanlarında işsizliğin artabileceği endişesini doğurmuştur.

Robotlaşmanın birçok önemli olumlu yönü vardir. Robotlaşma sayesinde üretim maliyeti düşmekte ve ürün kalitesi iyileştirilebilmektedir. Ayrıca robotlar daha güvenli olduğu için insanlar robotlarla çalışırken, kendilerini daha rahat hissetmektedirler. Robotlar gece gündüz çalışabildiği için üretim bakımından insan gücünden daha öndedir. Fabrikalarda üretilen malın hatasız olması sağlanabilmektedir. Çünkü robotlar insanlar gibi  yorulmazlar ve dikkatsizlik yapmazlar. Böylece iş kazaları da engellenmiş olur. Ayrıca hasta olmazlar, izin almazlar. Sadece bakımlarını yapmanız yeterlidir. Yüksek nitelikli iş sahipleriyle  bu robotların iş yapması sağlandığında büyük kazançlar elde edileceği kesin görünmektedir. Bu şekilde baktığımız zaman robotların, insan gücüne olan bağımlılığı azaltacağını söyleyebiliriz.

Robotlaşmanın en önemli olumsuz yanı, orta nitelikteki işçilerin yerini alacak olmasıdır. Böylece  birçok insan işini kaybedecektir. İngiltere kökenli bir analiz merkezi olan Oxford Economics ‘e göre robotlar, 11 yılda dünya genelinde, imalat sektöründe çalışan 20 milyon kişiyi işsiz bırakabilir. Maalesef robotlaşma nedeniyle bu insanların tekrar iş bulması da çok zor olacak. Aynı şirketin başka bir raporuna göre sanayi sektöründe kullanılan her robot, 1.6 kişinin işsiz kalmasına neden oluyor. Özellikle orta ve düşük nitelikte iş sahibi olan insanların daha çok olduğu bölgelerde, robotlaşma nedeniyle iş kaybı daha çok olacaktır. Yeni teknolojiyle oluşan zenginlik sadece belirli bir kesime faydalı olacak, gelir dağılımında eşitsizlik meydana gelecektir.

Sonuç olarak bir ülkedeki teknolojinin ilerlemesi, o ülkenin büyümesini sağlamaktadır. Ülkeler robot teknolojilerini takip etmeli ve üretimlerinde kullanabilmelidir. İşsizliği çözebilmek amacıyla Bill Gates, Elon Mask gibi teknoloji devlerinin sıcak baktığı bazı öneriler var. Örneğin robotlardan vergi alıp bununla işsizlere kaynak yaratmak ve dünyaya gelen her kişiye” koşulsuz temel gelir” bağlamak gibi. Gelecekte, iş hayatının her alanında robotlar bizimle olacak gibi görünüyor. İnsanlığa düşen en büyük görev ise, insan olduğunu unutmamak ve işsiz kalabilecekler için gereken neyse yapmak.

(Visited 446 times, 1 visits today)