Robotlaşan Dünya

İnsanların icat ettiği her cihazın bir amacı vardır ve bütün icatlar bir ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Robotlar da bu icatlardan biridir. Robotlar insanlara yardım amaçlı üretilmiştir ve günümüz dünyasında neredeyse hayatımızın her yerinde karşımıza çıkar olmuştur.  Hatta robotlar o kadar yaygınlaşmış ve gelişmişlerdir ki insanların yapabildiği birçok şeyi yapabilir hale gelmişlerdir.

En başlarda sadece yiyecekleri doğramak veya etrafı temizlemek için kullandığımız robotlar artık bizim gibi konuşabilmeye, karar verebilmeye hatta düşünebilmeye başlamıştır.  Bir soruya bir insanın cevap vermesi saatler sürebilirken robotlar aynı soruya saniyeler içinde cevap verebilir. Robotların bu hızlarına rağmen insanlara göre daha az hata yaptığı da bir gerçektir. İnsanlardan ve hayvanlardan esinlenerek geliştirdiğimiz bazı robotlar ise bizim kaldıramayacağımız ağırlıkları kaldırabilir, eskiden imrendiğimiz kuşlar gibi uçabilir, bizim yerimize uzaya çıkabilir ve uzayı inceleyebilir. Yani bu metal parçaları bizim yapabildiğimiz birçok şeyin yanında yapamayacağımız birçok işi de yapabilmektedirler.

Robotların, işleri insanlardan daha hızlı bir şekilde ve daha az hata ile yapması, eskiden insan gücünün kullanıldığı bazı iş sektörlerinde insan gücünün yerine robotların tercih edilmesini kaçınılmaz hâle getirmiştir. Bu iş sektörlerinin başına da fabrikalar gelmektedir. Eskiden insan gücü kullanılan fabrikalar Sanayileşme Dönemi ile birlikte makineleşmeye başlamıştır ve teknolojideki gelişmeler ile birçok fabrika robotlaşma yolunda adımlarını atmaya başlamıştır. İnsan gücü deyince aklınıza bir tek kas gücü gelmesin. Robotlar yavaş yavaş kuryelerin de yerini istila etmeye başlamıştır. Yazılan programlarla robotlar verilen adrese, trafik kurallarına uyarak, gidebilecekleri en hızlı yolu kullanarak sipariş edilen malzemeyi ulaştırabilmektedir.

Peki ya robotların bazı insanların işlerini ellerinden almasının sonuçları ne olabilir? Bazı ülkelerde iş bulmanın zaten güç olduğu ve işsizlik oranlarının tavan yaptığı düşünülürse insanların çalıştığı işlerin başına robotların getirilmesi bu oranı gittikçe arttırabilir. Robotlaşmanın bir sonucu olarak kaybolan işlerde çalışmak için okuyan insanların gençliği boşa gidebilir. Birçok insanın ekmek teknesi batabilir. Fakat robotların bizim işimizi yapması dünyanın sonu değil. Yerleri robotlarla değiştirilen insanlara yeni iş imkânları sağlanabilir. Belki de robotlaşma, işleri bir metal parçası tarafından ellerinden alınan insanlar için daha bile iyi olabilir. İnsanların zarar görmesi çok muhtemel işlerin robotlar tarafından yapılmasından zaten bahsetmemize gerek yoktur.

Kısacası kendi yarattığımız robotlar yavaş yavaş bizim yerimize geçmeye başladılar bile. Bu da bazı insanlar için sorun olmaktadır. Bu sorunların bazıları engellenemez olsa bile etkileri azaltılabilir. Bir insan işten çıkarıldığında ona destek olunarak bu durumdan olabildiğince az etkilenmesi sağlandığı sürece robotların insanların yerine geçmesinde bir sorun yoktur. Şimdilik bu konuda herhangi ciddi bir sorunun bulunmaması gelecekte de olmayacağı anlamına gelmemektedir ve bu durum da göz önünde bulundurulmalıdır.

(Visited 49 times, 1 visits today)