Robotların İnsanlaşması, İnsanların Robotlaşması

Son yıllarda önemi artan yapay zeka teknolojisi ile karşı karşıyayız. Robot ile yapay zeka tam olarak aynı anlama gelmese de günümüzde yapay zekaya sahip robotlar üretilmeye başlandı. Bilgisayarlaşma, dijitalleşme, robotlaşma insan gücü ile yapılan işleri insanın elinden alıyor ancak aynı bilgisayarlaşma, dijitalleşme, robotlaşma insana yepyeni iş alanları yaratıyor. Günümüzde sayısı hızla artan ve artmaya devam edecek olan yapay zekalar izin verilen ölçüde mi kalacak yoksa insanlar arasında yer mi alacak ve bu hızlı ilerleyen teknoloji insanlığı nasıl etkileyecek?

Robotların insan gücünün yerini alacağı ve insanları işlerinden edeceği öngörüsü artık yalnızca akademik bir tartışma değil. Boston Danışma Grubu 2025’te bugünkü işlerin yaklaşık dörtte birinin akıllı yazılımlar veya robotlar tarafından yapılır hale geleceğini söylüyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ise İngiltere’deki işlerin %35’i 20 yıl içinde makineleşebilir. Bu robotlaşma arttıkça birçok insanın işi de tehlikede oluyor. Oxford Üniversitesi bu bağlamda yüzlerce makine öğrenimi uzmanıyla bir anket yaptılar ve gelecekte hangi mesleklerin robotların eline geçeceğini belirleyerek sonuçları özel bir raporda yayınladılar.

Yapılan tahminlere göre 2026 yılında öğretim görevlilerinin ders notlarını yazılımlar yazmaya başlayacak. 2027 yılında ise en azından gelişmiş ülkelerde sürücüsüz robot kamyonlar yola çıkacak. Böylece kamyon şoförleri işsiz kalacak. 2031’de yapay zeka perakende sektöründeki dijital pazarlamacıların yerini alacak. Yeni raporda görüş bildiren uzmanlarsa 2049 yılında en çok satan romanları bilgisayarların yazacağını söylüyor. 2053’ten sonra insanlar ameliyat yapamayacaklar; çünkü robotlar insanlardan daha iyi ameliyat yapacak ve en tecrübeli cerrahlar bile emekliye ayrılmak zorunda kalacak. 2063 yılında ise yapay zeka her işi insandan iyi yapacak. Tahminlere göre 120 yıl sonra bütün işleri robotlar yapacak. Şuan ve birkaç yıl sonrası için bakacak olursak tehlike altındaki meslekler fabrika çalışanları, gazeteciler, garsonlar, taksi şoförleri. Yani robotların işlerimizi devralması dan korkmaktan ziyade, onlarla çalışmayı öğrenmeliyiz çünkü birkaç yıl sonra robotları insanlaşmış olarak görebiliriz. Aslında robotların bizim yönlendirdiğimiz işleri yapabilme yetisine sahip olduğu kabullenilmiş bir gerçek. Bariz zekalarına karşın, bizim yeteneklerimizle karşılaştırıldığında bir çok robot hala oldukça eksik mekanizmalar çünkü robotları da insanlar yapıyor.

Yani yapay zekâya karşı insanlığın bir numaralı kozu olan “insan dokunuşu”, işimizi elimizde tutmamızı
da sağlayabilir; kaybetmemize de sebep olabilir. Bu teknolojinin meslek hayatımıza etkisi, şimdilik
elbette öngörülerden ibaret. Ancak bir çok mesleği robotların devralacağı yapılan tahminlere göre yüksek bir ihtimal. Yine de bu verilerin de birer öngörüden ibaret olduğunu hatırlamakta fayda var. Büyük
ihtimalle yapay zekânın ne kadar ilerleyeceğini, ancak yaşayarak görebiliriz.

 

(Visited 224 times, 1 visits today)