Robot İşçi Endüstrisi

Günümüzde robot endüstrisi çok gelişmiş durumda. Makine mühendisleri çok kapsamlı projeler ile geleceğimizin kurtarıcılarını üretiyor. Fakat bu ‘’kurtarıcı’’ terimi herkese göre değişkenlik gösterebilir. Bu robotlar günümüz mesleklerini çoğunun yerini gelecekte almayı planlıyor. Endüstriyel robotlar artık sadece büyük birkaç şirketin kullanım tekelinden kurtulup tüm endüstriyel sektörlerde ve orta ölçekli şirketlerde kullanılır hale geldi. Dünya ortalaması olarak 2015-2016 yılları arasında 10.000 çalışan insan başına düşen robot çalışan sayısı 66’dan 74’e yükseldi. Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)’nun verilerine göre bu artış hızla devam edecek. Güney Kore, 10.000 insan başına düşen 631 robot çalışan ile Dünya’nın en yüksek oranına sahip. IFR, bunun büyük ölçüde montaj hattında çalışan robotlar- özellikle elektrik / elektronik ve otomotiv endüstrilerinde olduğunu söylüyor. Singapur, her 10.000 kişi için 488 robotla birlikte ikinci sırada geliyor. IFR, Singapur’daki robotların yaklaşık % 90’ının elektronik endüstrisine kullanıldığını belirtiyor.

 

Robot endüstrisi dünyanın her yerinde gelişmiş durumda. Almanya, dünya çapında üçüncü sırada yer alan Avrupa’nın en yüksek oranda otomatik imalat teknolojisine sahip olan ülkesidir. 10.000 insan çalışan başına 309 robot işçi düşmektedir. IFR’ye göre, Almanya, 2016 yılında Avrupa’daki toplam robot satışlarının %41’ini karşılıyor ayrıca arzın 2018 ile 2020 arasında %5 oranında artması bekleniyor. Diğer bir dizi Avrupa ülkesi de küresel ortalamadan çok daha fazla robot işçiye sahip;  İsveç’te 223 , Danimarka 211, İtalya ve Belçika sırasıyla 185 ve 184. Bununla birlikte, Birleşik Krallık, 2016 yılında 10.000 işçi başına 71 robotla, küresel ortalamaya yakın tek G7 ekonomisidir. IFR, İngiltere’de, endüstrinin verimliliği modernize etme ve artırmaya yönelik yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirtmekte. Slovenya (137 adet) ve Slovakya (135 adet) dahil olmak üzere Doğu Avrupa Ülkelerinde robot yoğunlukları artıyor. 10,000 işçi başına 101 robotu bulunan Çek Cumhuriyeti’nde hızlı büyüyen ekonomisi ile dikkat çekiyor. Küresel yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey tarafından yayınlanan bir rapor da küresel iş gücünün beşte birinden fazlasının-800 milyon işçinin – otomasyon nedeniyle işlerini kaybedebileceğini belirtiyor. Peki Türkiye’de robot işçiler bizim esnaflarımızın yerini alabilir mi bu büyük bir soru işareti. Bu Türkiye’de çok zor Türk halkı, Türk esnaflarının yerine kimseyi değişmez. Robot işçi endüstrisi Türkiye’de pek sık görülemez.

 

Robot işçi endüstrisi her ne kadar işimizi kolaylaştıracakmış gibi gözükse de çoğu işçinin işsiz kalması anlamına gelir. Fakat bu görüş kişiden kişiye değişir. Robot işçi endüstrisinin  dünya çapında çok büyük bir etki yaratması bekleniyor. Fakat robot işçilerin artması insan işçilerin azalması anlamına gelir ve işlerde meydana gelen hata payı minimum seviyeye düşer. Robot işçilerin işe yarayıp yaramaması kişiden kişiye değişir. Elbet bir gün dünyada her işi robotlar yapacak.

(Visited 125 times, 1 visits today)