Ringelmann etkisi mi yoksa atalarımızın düşüncesi mi? Ringelmann etkisine göre bir gruptaki üye sayısı arttıkça üretkenlik düşer. Atalarımıza göre ise üye sayısını arttırırsak üretkenliğimiz de artar.
Ben bu tezlerden en mantıklı olanının Ringelmann etkisi olduğunu düşünüyorum. Böyle düşünmemin belli sebebi var ve bu: üyelerin artmasıyla üyelerin aklında oluşan ‘’ Zaten diğerleri de bana yardım ediyor’’ düşüncesi. Bu beynimizde otomatik olarak oluşan bir düşünce ve eminim ki herkes bunu düşünmüştür. Bunu genel olarak şöyle anlatabiliriz: Bir gruptaki insanların sayısı arttıkça insanların tek olmadığını düşünüp biraz daha az iş yapması. Bu, gruptaki insan sayısı arttıkça üyelerin daha da az iş yapması anlamına gelir. Örneğin sizin 15 kişilik çağrı merkezinde çalıştığınızı düşünelim, bu durumda günlük 50 kişinin sorununu çözmüş olduğunuzu varsayalım. Fakat o çağrı merkezi 25 kişilik olsaydı ne olurdu? İşte o zaman günlük 50 değil belki de 35 kişinin aramalarına cevap verirdiniz. Bu tamamen Ringelmann etkisi olurdu. Başka bir örnekte ise bir halat çekme yarışını düşünün, bu durumda da sizin takımında 5 kişi olsaydı 10 Newtonluk çektiğiniz ama 10 kişi olsaydı sadece 5 Newtonluk bir çekim kuvveti uyguladığınız bir senaryo mümkündü.
Böyle bir durumda grubun başını çeken insanların en iyi çözüm yolu ise üyelere yeterli morali vermeyi başarmak. Ringelmann etkisi altında çalışan bir grupta liderseniz iyi bir moral kaynağınız olmalı. Bu harika hitabet yeteneğiniz ile herkesi etkiniz altına almanız olabilir. Ben bu kadar iyi konuşamam derseniz ise sonuna ödül koymak daha mantıklıdır. Örneğin bir polis karakolunda en çok vakayı çözen dedektifin boş kâğıt işlerini yapacağını söylemek iyi bir çözüm olabilir. Ya da bir sınıfa en çok derse katılana sözlülerden yüz vermeyi teklif etmek. Böyle bir gruba başka bir çözüm yolu ise: üyelerden her birine, o grup için çok önemli olduğunu ve onsuz yapamayacaklarını söylemek. Bu birazcık yalan söylemek gibi olsa da gayet işe yarayabilecek bir yöntem. İnsanlar kendilerini önemli hissettiklerinde daha verimli olabilirler.
Peki neden atalarımızın söylediğini savunmadım? Çünkü bir gruptaki üyelerin artması her ne kadar basit bir şekilde düşündüğümüzde daha çok kafa daha çok iş gibi gelse de bu, insanların bezginliğine yol açar. Aynı zamanda atalarımızın söylediği şeyin bir bilimsel kanıtı olamamasına rağmen Ringelmann etkisi ile alakalı bilimsel araştırmalar vardır ve doğruluğu kanıtlanmıştır.
Sonuç olarak Ringelmann etkisi daha gerçekçi bir yaklaşım gibi geliyor bana. Atalarımız ise bu konuda biraz yanılmış olmalılar.