Ringelmann Etkisi

Ringelmann etkisi nedir; Ringelmann etkisi, bir gruptaki bireysel üyelerin, grubun büyüklüğü arttıkça giderek daha az üretken olma eğilimidir. Bir  Fransız ziraat mühendisi tarafından keşfedilen bu etki, bir grubun büyüklüğü ile grup üyelerinin bir görevin tamamlanmasına bireysel katkısının büyüklüğü arasındaki ters ilişkiyi göstermektedir.

Ringelmann süreç kaybı (performans etkinliği veya verimliliğindeki azalma) ve grup üretkenliği arasındaki ilişkiyi incelerken, grup üyelerinin bir görev üzerinde birlikte çalışmasının (örneğin bir ipi çekmenin) aslında üyelerin tek başına hareket etmesine kıyasla önemli ölçüde daha az çaba gerektirdiğini buldu. Ringelmann, bir gruba daha fazla insan eklendikçe, grubun genellikle giderek daha verimsiz hâle geldiğini; grup çalışmasının ve ekip katılımının güvenilir bir şekilde üyeler adına artan çabaya yol açtığı fikrini ihlal ettiğini keşfetti.

Bireyler, bir görevi yerine getirmek için gruplar hâlinde bir araya geldiklerinde, performansları bireysel kaynaklarına (ör. yetenekler, beceriler, çaba) ve grup içinde iş başında olan çeşitli kişilerarası süreçlere bağlıdır. Grup üyeleri, verilen bir görevi tamamlamak için gereken yetenek ve uzmanlığa sahip olsalar bile, çabalarını verimli bir şekilde koordine etmekte başarısız olabilirler.

Örneğin, hokey taraftarları, sırf takım yıldız oyunculardan oluştuğu için belirli bir takımın kazanma şansının en yüksek olduğunu hissedebilirler.

Atalarımız ise olaya düz açıdan bakıyor denebilir, Örneğin itilmesi gereken bir taş var, eğer sadece kendiniz denerseniz muhtemelen başarısız olacaksınız ama eğer yanınıza iki kişi daha alırsanız ağırlık üç kişiye paylaştırılır ve sizin taşa uygulamanız gereken kuvvet azalır ve taş yerinden oynamaya başlar ve ekip çalışması sayesinde taşı ilerlete bilirsiniz.

(Visited 12 times, 1 visits today)