Renklerin Büyüsü

   Merhabalar. Ben 6/A sınıfından Mina. Bu yazımda sizlere rengin ne olduğunu ve belli başlı renklerin neyi ifade ettiğini anlatacağım.

   Öncelikle renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansımasıyla çeşitlilik gösterir. Bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız.*

   Renkler için genelde kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısına karşın aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz (başka bir deyişle göz frekans analizi yapamaz), dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza karşın gözümüz için bu ” çok seslilik ” söz konusu olmadığından değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonlarını algılayabiliriz. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir. ** 

   

   Şimdi de size renklerin psikolojik karşılıklarını yani neyi çağrıştırdıklarını anlatayım. 

   Öncelikle genellikle uyarı ışıklarında kullanılan sarı renginden bahsetmek istiyorum. Çok dikkat çekici bir renk değil mi? Uyarı amaçlı kullanılma sebebi de budur. Dikkat ederseniz taksilerde bile sarı renk kullanılır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve turuncudur. Duygularımızı yakalayan güçlü bir çekiciliğe sahiptir. Neşeyi anlatır. Sarı; zeka, incelik ve pratiklikle de ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve grup çalışmasını yansıtır.

   Canlılık ve dinamizm denilince akla gelen renklerden birisidir kırmızı. Özellikle koyu bir arka plan ile birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, içerisinde yer alan küçücük kırmızı bir nokta bile görüntünün her yerini etkiler. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak ataklığı, canlılığı; duygusal anlamda ise bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir. Bu özelliklerinin yanı sıra Gıda firmalarının çoğunun da tercih ettiği bir renktir. Sebebi ise iştah açmasıdır. Ayrıca kan akışını hızlandıran bir renktir. 

   Kırmızı ile beyazın birleşmesi ile elde edilen pembe renk ise kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşak bir renktir. Genellikle kadınların rengi olarak bilinen pembe, neşe ve mutluluk veren bir renktir. Aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.

   Dünyada hakim olan renk ise mavi. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı simgeler. Koyu olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren; açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığındaysa yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir.

Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır bu yüzden de nazar boncuğu mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yapıldığı gözlemlenmiştir.***

   Yeşil renk ise sessizliği anlatır. Yeşil baharın rengidir. Doğayı anlatır. Güven vermesi nedeniyle banka logolarında kullanılan bir renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği gözlemlenmiştir.

*  http://bursabilimmerkezi.org/sayfa/renk—isik-deney-alanlari/41.html

** https://tr.wikipedia.org/wiki/Renk

*** http://tunartreklam.com.tr/uncategorized/renklerin-dili.html

 

 

(Visited 449 times, 1 visits today)